Чому провалюється проект «Велике Рівне»

Обласний центр «затисли» новостворені територіальні громади

Вже за рік Рівненську область розділять на три об’єднані райони. До їх складу має увійти 66 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Такий «можливий варіант укрупнення районів Рівненщини» в Уряді презентувало керівництво області.

Донедавна розглядалася можливість утворення чотирьох об’єднаних районів.

Але згодом територію області поділили на три частини: Рівненський, Сарненський та Дубенський об’єднані райони.

Руслан Сивий - справа

Як повідомив директор Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий, нині в області повноцінно діють 29 ОТГ.  На папері вже є 33 тергромади. 

Активно об’єднуються між собою сільради, що поблизу обласного центру. А от приєднуватися до Рівного не хочуть, говорить Руслан Сивий:

Ситуація дещо міняється, тому що кілька сільських рад навколо Рівного уже об’єднались. Це, зокрема, Шпанівська ОТГ та Корнинська ОТГ. До їх складу увійшло по дві сільські ради. Вже ми говоримо про меншу кількість сільських рад, які можуть увійти в місто Рівне. Ми буквально маємо можливість приєднати до міста Рівне Обарівську, Великоомелянську, Городищенську та Білокриницьку сільські ради. А також Квасилівську селищну раду.

 

Однією з перешкод до об’єднання було те, що варто було проводити перевибори і цього ніхто не хотів. Потім законодавство спростили, вже можна було просто приєднуватися, досить було лише рішення сільської ради. Однак активність була недостатньою. Є ще проблема у тому, що окремі сільські голови не хочуть втрачати свої повноваження – фінансові, можливість розпоряджатися земельними ресурсами. Проте загрози для них у цьому я не бачу… якщо «Велике Рівне» таки створять.

 

На мою думку, треба населенню роз’яснювати. Я особисто не вірю у те, що лише невелика частка хоче приєднатися до Рівного. Треба чітко провести опитування. Тільки щоб це не було упереджено. На підставі такого опитування можна приймати рішення. Тут треба активніше працювати владі Рівного. Переконувати людей, шукати аргументи.

Нагадаємо, на останній сесії міської ради йшлося про те, аби у ці села посилати делегатів, аби ті пояснювали, що і до чого. Тобто переконували людей приєднуватися до Рівного.

Зі слів Руслана Сивого, добровільний процес об’єднання триватиме до кінця 2019 року. А потім долю громад вирішуватимуть у Києві, тобто процес стане примусовим, бо восени 2020 року будуть вибори на місцях.

Як відомо, реформа децентралізації в Україні розпочалася три роки тому. Після створення та реєстрації ОТГ громада переходить на прямі фінансові стосунки з Києвом. Зокрема вирішує, як заробляти та витрачати гроші, кому продавати землю, які робочі місця створювати. Все це не заважає громадам писати проекти та отримувати фінансування від Державного фонду регіонального розвитку та різних європейських організацій.

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень