Дещо про рівненські УТОГ та УТОС, які дають змогу працювати людям з інвалідністю (ФОТО/ВІДЕО)

А чи знали ви, що це за підприємства і які у них проблеми?

Скрін із відео "Суспільного". На фото - працівник УТОС Павло Добруцький

З мінімальними прибутками і без постійних ринків збуту.

Так про роботу своїх підприємств говорять керівники рівненських організацій Українских товариств сліпих і глухих – їх ще знають за абревіатурами УТОС та УТОГ.

На обох підприємствах працює майже сотня людей з інвалідністю. Вони виготовляють нескладну продукцію: спецодяг, сільгоспінвентар, шкільні парти і стільці.

Не зупиняти виробництво вдається лише завдяки податковим пільгам. Торік їх планували скасувати, але підприємства своє право на пільги відстояли. Утім, як кажуть їх керівники, питання про дію цих пільг починають піднімати знову.

Більше про це дізнавалися журналісти «Суспільного», які й підготували спецматеріал.

УТОС

На рівненському підприємстві Українського товариства сліпих Павло Добруцький працює з 1984-го року. Чоловік – незрячий.

Скрін із відео "Суспільного"

За часів радянського союзу він працював у цеху з виготовлення мюзле – дротяної вуздечки, яка утримує корок ігристих вин. Нині ж освоїв інший вид діяльності.

В Україні, Білорусії і в Росії, де випускають туалетний папір, на упаковці я – єдиний тотальник. Так сказати «першоначинающий», – каже Павло Добруцький.

На підприємстві УТОС працює 50 людей, 33 з них – люди з інвалідністю по зору. Окрім туалетного паперу, тут виготовляють різноманітні щітки, сільгоспінвентар і спецодяг. Втім, як кажуть працівники, з роками роботи стає менше.

Людина, яка хоче працювати, їй завжди все подобається. Я згоден працювати і 12 годин, аби тільки держава давала роботу, – розповідає Павло Добруцький.

Колись, каже керівник підприємства, «утосівці» працювали на державне замовлення. Нині ж ринки збуту вимушені шукати самотужки. Нині підприємство УТОС тримається на плаву завдяки пільгам із оподаткування.

У нас три пільги: ПДВ – нульова ставка, податок на прибуток, ну, прибутку немає, зараз нуль, і податок на землю. З податку на землю виходить так, що ми економимо приблизно 3,5 тис. грн на місяць. А по ПДВ, якщо взяти несплачений цей податок на ПДВ, ну, він такий вірутальний, то він за рік складає десь 380 тисяч, – зазначив директор Рівненського навчально-виробничого підприємства УТОС Ігор Подранецький.

Скрін із відео "Суспільного"

Завдяки зекономленим грошам на підприємстві відкрили єдину в області бібліотеку для незрячих. Також організовують дозвілля.

Багато витрачаємо на соціальні питання. У нас є гуртожиток, медпункт, і бібліотека і спортзал. І поспівати, і хор є, і дуети, і вистави ставимо, – розповів голова профкому підприємства УТОС Петро Озарчук.

Скрін із відео "Суспільного"

Втім, керівник підприємства УТОС занепокоєний, що згадані пільги можуть скасувати.

Дехто зараз говорить у високих ешелонах влади, що треба забрати ці пільги, взагалі нічого не треба, і взагалі говорять, що такі підприємства і такі структури треба ліквідувати, бо це баласт.

 

Мені здається, що це дуже низько для таких людей. Я б їм запропонував: просто закрити очі і деньок-другий попрацювати, якщо вийде, – каже Ігор Подранецький.

УТОГ

Українське товариство глухих – ще одне рівненське підприємство, де працюють люди з інвалідністю. На меблевій фабриці працівники виготовляють продукцію для навчальних та культурних закладів: дошки, парти і стільці.

Дякуючи програмі «Нова українська школа», отримуємо більше замовлень на шкільні меблі. Але це не означає, що нас тут замовленнями завалили. Звичайно, важко. І ці моменти по пільгам, нам трішечки, трішечки полегшують роботу. Але все одно, у нас же контингент специфічний. Вони не можуть на 100% віддаватися, – розповів директор Рівненського навчально-виробничого підприємства УТОГ Віктор Матков.

Скрін із відео "Суспільного"

На фабриці УТОГ працює 40 людей з інвалідністю по слуху. Більшість на підприємстві – уже десятиліттями.

Їм важко себе знайти в іншій сфері, на будівлю вони не підуть, на заробітки не поїдуть, водієм нечуючий не буде. І це для них якраз комфортно і на нашому підприємстві вони почуваються непогано. Ці пільги нам допомагають більш конкурувати з іншими виробниками, у нас є можливість на кілька відсотків відпускати дешевше, – додає Віктор Матков.

Чому пільги збираються відстоювати

На Рівненщині у 2020 році пільги з оподаткування надали вісьмом підприємствам і громадським організаціям людей з інвалідністю. Цим займається спеціальна комісія при Рівненській ОДА. Затверджує ж їх дію – уряд.

Минулого року ці пільги планували скасувати. Проте підприємства домоглися, щоб їх дію продовжили.

Представники цих організацій говорять, що їхні підприємства просто помруть. Можливо, це не така велика заробітна плата, але вона дає можливість людині заробити на хліб. По-друге, людина почуває себе соціально значимою. Чи багато підприємств зацікавлені, щоб брати осіб з інвалідністю на роботу? – каже заступниця директора департаменту соцполітики ОДА Анна Закусілова.

 

Так, як я чую від колег з інших регіонів, то люди з інвалідністю, які працюють на таких підприємствах, готові страйкувати і страйкувати по-серйозному, – каже керівник рівненського УТОС Ігор Подранецький.

 

Якщо держава не може мене забезпечити нормальною пенсією, – 2 тисячі пенсія, – то хай мені держава дасть роботу. Я б з задоволенням працював. Я б приходив вранці, на 6-ту ранку приходив би, я б працював і 12, і 13 годин. Але працювати так, щоб можна було заробити, – каже працівник підприємства УТОС Павло Добруцький.

Матеріали – «Суспільне Рівне»

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень