Де рівненські підприємці можуть отримати допомогу в організації експорту товарів до ЄС

У Рівному діє спеціальний центр підтримки малого та середнього бізнесу

Цей центр створили в межах програми Європейського Союзу і Європейського банку реконструкції та розвитку «ЄС  для бізнесу» («EU4Business»). Він розташований

на вулиці Петра Могили, 9 і називається «Smart People».

Керівник центру інформаційної підтримки бізнесу «Smart People» Тарас Комаренко каже, що ринок Європи не є таким дуже складним з точки зору виходу на нього. Але наш бізнес, особливо малий та середній, не завжди готовий іти в Європу. Чому так - Тарас Комаренко пояснює: 

У них немає системно побудованого бізнесу, системної компанії. Простими словами це означає, що якщо прийде якийсь запит, або почнеться взаємодія, комунікація, то європейські партнери повинні бути впевненими, що їм, як мінімум, надійде відповідь. Ця відповідь буде вчасно, у ті  строки, які обумовлені, з ними буде правильна взаємодія: якщо буде потрібно, українці приїдуть на зустріч до європейців, а європейців відкрито приймуть тут.

 

У нас є проблема саме з тим, що переважно бізнес – це бізнес однієї людини- власника, який виконує всі функції: і продаж, і маркетинг, і за виробництво він відповідає. І саме питання в тому, щоб стати більш системними, самостійними, зрілими. Це, на нашу думку – перший виклик. Тому що коли ми говоримо про конкурентну ціну на європейському ринку, то вона формується шляхом правильно організованих процесів. Це має бути виробництво без втрат, без надмірної кількості зайвих операцій, які не створюють цінність, очікування, скажімо, великого використання сировини, і перевиробництва, браків, рекламацій. Це все формує ціну і, звичайно, що нам потрібно правильно відбудувати свої процеси всередині. Це дозволить нам мати вищий рівень організації бізнесу і, як результат, кращу конкурентнішу ціну, по якій ми теж будемо виходити на європейські ринки.

Тарас Комаренко навчає підприємців

Як розповів Тарас Комаренко, у них в центрі для представників малого і середнього бізнесу проводять навчання щодо побудови системи продажу, розвитку системи маркетингу, основ управлінського обліку фінансів.

Якщо ми говоримо про міжнародні ринки, то в нас є спеціалізовані навчання, які саме хочуть розпочати експорт – один блок навчань. І ті, які вже мають перші контракти експортні, але хочуть наростити цей експорт.

 

За потреби, коли до нас звертаються компанії, ми рекомендуємо експертів і консультантів, які можуть надати фахові послуги у плані вирішення якихось дуже конкретних вузьких питань саме по тій компанії. Ось, наприклад, до нас зверталася меблева компанія, яка хоче побудувати мережу продажів за кордоном, і вони намагаються зрозуміти, яка має бути модель: чи це має бути агент, який продає їх за кордоном, чи це має бути, скажімо, своя компанія і свої салони. І щоб це все зрозуміти іпорахувати, вони зробили запит якраз на знайомство з експертом, який їх може проконсультувати фахово по цій темі.

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень