Ціни на світло підійматимуть у два етапи: до нового опалювального сезону тарифи можуть стати європейськими

Робочі групи уже проводять розрахунки

Тарифи на електроенергію для населення ніколи в Україні не досягали рівня ринкових. Спеціальні зобов’язання (ПСО) щодо компенсації різниці лежать на держкомпаніях «Енергоатом» та «Укргідроенерго». 

В Україні тариф для побутових споживачів ніколи не покривав усіх витрат виробників. Він завжди був нижчим за економічно обґрунтований рівень. І за цей період війни ми бачимо, що, по суті, плата і за розподіл, і за передавання електроенергії підвищується, тобто, тарифи «Укренерго» для цих компаній підвищуються. Є проблема пошкоджень внаслідок ударів по об'єктах, і компанії змушені платити великі гроші на відновлення.

 

Плюс ми бачимо і загальний рівень інфляції та девальвації нацвалюти. Тобто об'єктивно розрив між встановленою ціною та реальною вартістю електроенергії зростає, — зазначає експерт із питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

На думку фахівців, Україна має відмовитися від державного регулювання цін на світло, і перейти до ринкового ціноутворення, зокрема в контексті вступу до Європейського союзу. Тарифи на світло планували змінити ще весною 2022 року, втім через атаку ворога – питання відтермінували. Після масових ракетних ударів і необхідністю відновлювати мережу уникнути збільшення тарифів навряд вдасться.  

Тариф на розподіл сьогодні десь 2,2 грн. Тариф для населення, якщо оцінювати всі витрати компаній, а саме так можна порахувати ринкову вартість, має бути приблизно 5-7 гривень за кВт-годину, — каже співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами підвищення тарифів може відбутися у два етапи. 

Весною 2023 року — до 2,5 грн за кВт-годину, а до початку нового опалювального сезону можуть запланувати другий етап зростання тарифу — до 4 гривень за кВт-годину.

Офіційного повідомлення про збільшення тарифу на світло ще немає. Очікують таке у період 22-29 березня.

В уряді запевняють, що яке б збільшення тарифів на світло не ухвалили, найбільш незахищені верстви населення цього не відчують завдяки механізму субсидій.

Джерело: ФОКУС

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень