Ці 13 прізвищ означають, що ви з роду знахарів та цілителів

Ваші предки були ученими людьми, якщо у вас таке прізвище

Українські прізвища можуть розповісти багато про кожного зі своїх носіїв. Раніше це були прізвиська, які чіплялися до людини через її походження або особливості зовнішності. Згодом вони переросли у те, що сьогодні ми називаємо прізвищем і записуємо у паспорт.

«Телеграф» зробив добірку прізвищ, яка допоможе з’ясувати, чи були у вашому роду ворожки, знахарки або ж учені люди, які зналися на лікуванні хвороб. Допомогла нам в цьому робота львівського мовознавця Юліана Редько «Сучасні українські прізвища».

Лікуванням різних хвороб займалися в Україні переважно жінки. Але прізвища Ворожбит і Ворожко свідчать про те, що й деякі чоловіки мали таку професію, — пише у своїй книзі Редько.

Поява прізвища Медик залишається огорнута таємницею, адже латинське medicus простому народові не було відоме. Нині в Україні всього 481 людина є носієм цього прізвища.

Людину, що виривала зуби, на селі могли прозвати Зубар. Згідно з даними порталу «Рідні» нині в Україні 845 носіїв цього прізвища.

  • А також по кілька сотень похідних від нього: Зубарев, Зубарева чи Зубаренко.

Від назви «простого, невченого кінського лікаря» виникло прізвище Коновал з похідними Коноваленко, Коновалець, Коновалюк.

Прізвисько Цирульник або Цирулік означало не лише голяра (перукаря), а й щось подібне фельдшеру. Тобто людину, яка могла і зуби вирвати й щось підлікувати.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень