Що буде з парком біля Палацу дітей і молоді у Рівному

Ще у 2008 році міськрада Рівного прийняла рішення, щоб ділянку, на якій розташований нині занедбаний парк, здати в оренду

Поки що парк біля ПДМу має ось такий непринадний вигляд

На всю ділянку у 2,7 гектара тоді претендувала рівненська фірма — ТОВ «Арена розваг». Вона збиралася, взявши землю в оренду, біля Палацу дітей та молоді (ПДМ) влаштувати водне дитяче містечко і запропонувала навіть конкретний перелік атракціонів. Планувала збудувати дитячий басейн з водними атракціонами, ковзанки з трибунами на 1000 місць, басейни-атракціони «Водний футбол», «Водна доріжка», автодром, стоянки для автомобілів, дитячий майданчик. Тоді депутати міськради Рівного остерігалися, що у цьому місці можуть збудувати багатоповерхівку замість обіцяного, що буде знищена зелена зона. 

Здавання землі в оренду передбачає два етапи: спочатку надання міськрадою дозволу на розробку проекту землеустрою, потім - затвердження проекту землеустрою. Тож другий етап - затвердження проекту відведення землі - припав уже на 2009 рік.

Законодавство тоді, у 2009 році, змінилося і вільні від забудови земельні ділянки почали здавати в оренду з аукціону. Тож у травні міська рада Рівного вирішила лише 1,5 гектара землі, щоб зберегти частину зеленої зони, на вул. Князя Володимира (в парку біля Палацу дітей та молоді), здати в оренду на 50 років вже не конкретній фірмі, а тому, хто візьме участь в аукціоні на право оренди ділянки. Призначалася ділянка "для будівництва та обслуговування спортивно-розважального комплексу і для інших цілей, передбачених чинним законодавством, за умови, що їх дозволяється здійснювати в зонах рекреаційного призначення". 

Аукціон тоді так і не відбувся. Адже в державі розпочалася економічна криза. Тож охочих щось будувати біля ПДМу не стало. Не захотіло з цієї ж причини боротися за землю у цьому місці і ТОВ "Арена розваг". Як пізніше пояснив виданню http://press-centr.com/ тодішній керівник ТОВ «Арена розваг» Вадим Ленартович:

У керівництва міста були тоді свої погляди на цю ділянку. Думаю, ви здогадуєтеся, чому. Нині вже «Арени розваг» немає. І намірів щось робити біля ПДМ – теж. Адже тоді були кошти на влаштування тут водних та інших атракціонів. Зараз їх немає.

Згодом час від часу з'являлися ідеї від влади Рівного розташувати у цьому місці аквапарк. Втім, далі розмов справа не йшла.

Востаннє торік у липні міський голова Рівного Володимир Хомко розповідав, що вже до кінця 2016 року землю біля ПДМу виставлять на аукціон для будівництва аквапарку і що на неї претендують три фірми, дві з яких - рівненські.

Бетонну аварійну вежу у парку у 2015 році влада Рівного вирішила надати тимчасово туристично-спортивній спілці "Рута", щоб не допускала туди дітей і підлітків. Адже металеві листи, які зривалися з вежі від поривів вітру могли вбити

Втім, тепер влада міста вирішила відмовитися взагалі від проведення аукціону на оренду ділянки парку. Тож на найближчій сесії міськради це питання розглянуть депутати. Причиною відмови від аукціону стала ініціатива громадської організації "ОПОРА" щодо участі громадськості у витратах з міського бюджету. Вона мала назву "Громадський бюджет". І передбачала, що самі городяни можуть подавати різноманітні проекти на фінансування з бюджету міста.

Одним з таких проектів, який виграв конкурс і, відповідно, кошти на його реалізацію, заклали у бюджеті міста, став проект члена ГО "Екоклуб" Оксани Майбороди  "Парк на Грабнику: створення кращих умов для відпочинку та дозвілля рівнян". Ним за 327,5 тисячі гривень передбачене облаштування семи відпочинкових зон у парку для забезпечення різних потреб: арт-зони, зони активного відпочинку, дитячої, тет-а-тет, вуличних тренажерів, настільних ігор, вигулу собак.

Оксана Майборода

Оксана Майборода пояснювала, що: 

пропоновані в рамках цього проекту малі архітектурні форми є функціональними та можуть бути переміщені у разі потреби з місця установки на нове у разі розробки більш детального проекту розвитку парку. 

Крім того, проектом передбачається виконання дослідження технічного стану бетонних конструкцій на території парку (вежа, басейни, амфітеатр зі сценою), що на території парку, та дослідження стану комунікацій для майбутніх більш капітальних змін та залучення приватних інвесторів для цього. В результаті такого дослідження буде розроблено відповідний звіт про технічний стан. В результаті чого стане зрозуміло, як надалі використовувати бетонні споруди (вежа, басейни, місток, амфітеатр, сцена і т.д.) в процесі відновлення парку.

Як зрозуміло з проекту Оксани Майбороди, до облаштування парку таки залучатимуть інвесторів. Але, вочевидь, це буде не цього року. Чи не зникнуть після цього всього охочі інвестувати кошти у парк, про яких торік розповідав міський голова, - покаже час. Адже, як бачимо, за останні сім років з претендентами на вкладання коштів у щось гарне і корисне у цьому місці було не густо.    

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень