Чи станемо ми жити довше, завдяки Асоціації з ЄС (ФОТО/АУДІО)

Та що для цього робити?

Рівненщина чи не одна з перших областей України, де створили Центр громадського здоров’я. Навіщо він нам? Що це? Що саме мається на увазі, коли кажуть про «громадське здоров'я»?

Усі ці питання стали розглядом чергової програми із циклу «Європейський монітор» на Радіо Трек.

Назва програми так і звучала:

Асоціація з ЄС та громадське здоров’я на Рівненщині: що передбачено відповідними реформами

Олена Гандзюк та Юрій Лазаревич у студії Радіо Трек говорять про Громадське здоров'я на Рівненщині

Тема ця дуже широка, бо серед положень Угоди про асоціацію з ЄС, яку Україна зобов’язалася виконати, є аж 17 нормативно-правових актів стосуються саме сфери охорони здоров’я.

Вони включають у себе вісім напрямків: тютюн, тканини, клітини та органи, інфекційні захворювання, алкоголь, кров, запобігання травматизму та пропагування безпеки, психічне здоров’я – наркотична залежність, ракові захворювання.

Усі ці аспекти в одній програмі охопити було неможливо. У першу чергу зосередилися на питанні саме «Громадського здоровя»  

Це поняття у контексті загальних європейських цінностей означає не що інше як

збереження здоров’я та збільшення тривалості життя населення.

Натисніть плей, аби послухати пролграму

Тобто Європа вже давно зміщує фокус із лікування – на заходи, що запобігають захворюванням та зберігають здоров’я.

Цим у нас на Рівненщині й займатиметься обласний Центр громадського здоров’я, що його нині у ранзі в.о. Олена Гандзюк. Разом із нею та Юрієм Лазаревичем – головою правління благодійної організації  «Мережа 100 відсотків життя Рівне» ми й спробували окреслити для наших слухачів коло напрямків і задач новоствореного Центру.

Олена Гандзюк

Задачі  ці немалі.

Hаприклад, у Євросоюзі за останнi 10 рокiв досягли зниження показника смертності майже на 7%, у той час як в Україні цей показник за останні 20 років навпаки збільшився майже на 13%.

Нині в Україні 16 смертей на 1 000 населення (а у Європейському Союзi показник – 10).

Тривалість здорових років життя в Українi за офіційними даними держстату становить 51 рiк, у Європейському Союзi люди з гарним самопочуттям живуть на 10,5 років довше!

Відповідно й загальна тривалість життя в Україні – 71 рік, а в європейських країнах – до 80.5 років.

 

Зарадити цьому може більш уважне ставлення кожного з нас до власного здоров’я і того – що ми з ним робимо.

Якби сьогодні ми з вами завітали у будь-яке фінське місто, то побачили б з самого ранку сотні та навіть тисячі людей, які займають спортом, просто активно ходять чи рухаються.

Це буде і молодь, і люди в літах

 

Не менш важливою є й інформування людей про шкідливість різноманітних звичок та неправильного харчування, які значною мірою і призводять до передчасного старіння та раннього розвитку різноманітних хвороб.

Тож саме відповідною профілактикою та інформуванням населення й займатиметься обласний Центр Громадського здоров’я, результати роботи якого ми сподіваємося побачити вже незабаром.

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень