Чи реально винести ринок Дикого за межі Рівного: ціна питання

Петиція з проханням про винесення ринку до влади вже набрала 292 голоси з 300 необхідних

Ми писали про думку з цього приводу керівництва ринку. А тепер поцікавилися у фахівців, наскільки реально втілити цю ідею.

Голова земельної комісії міськради Рівного Людмила Туровська вважає, що ринок неможливо перенести. Бо для цього треба нова земельна ділянка, проект її розвитку, серйозні інвестиційні вкладення. І найголовніше  - треба знайти місце для роботи підприємців, які працюють на цьому ринку. А для цього, на її думку, треба щоб не тільки покращився інвестиційний клімат в Україні, а й закінчилася війна.

Людмила Туровська також зауважує:

Між іншим, в усіх країнах сьогодні існують так звані "блошині" ринки: у столицях Німеччини, Франції, Британії.  От в Лондоні, наприклад, є такий всім відомий ринок "Портобелло". На цьому ринку - не тільки промтоварна група. Там всі продукти: м'ясо, риба, овочі, фрукти. Тобто це - не тільки наша проблема. І розвинуті країни її мають.

 

Тож поки що поставити кому у фразі «закрити не можна почекати» після слова «закрити» рано. Нам доведеться почекати, коли вийдемо зі складної ситуації економічної. А далі вже нові депутати будуть думати, що робити з ринком.

Ринок "Портобелло"

Ринок "Портобелло"

Начальник міського управління земельних відносин Сергій Таргоній повідомив, що 3,3 гектара ринку Дикого – основна його площа - перебувають у приватній власності з 2007 року, а решта - перебуває в оренді. Нині зареєстрований проект щодо поновлення договору оренди на 69 соток землі ринку. І ще його частина перебуває в оренді під парковкою.

Тож Сергій Таргоній пояснює:

Основна площа ринку, справді, перебуває у власності. Щодо перенесення ринку - це питання  не до мене. Бо якщо земля приватна – це право людини: віддавати чи ні. Якщо приватна земля, то її можна лише вилучити для суспільних потреб. Є відповідний закон. А решта – майже нереально.

 

Скільки можуть коштувати ці гектари у  центрі міста - не можу сказати. Для цього проводиться експертна оцінка.

Начальник міського управління комунальною власністю Наталія Поліщук теж не  може сказати, у скільки може обійтися місту викуп землі під ринком. Пропонує орієнтуватися на ціну у близько 40 доларів за 1 кв. метр.   

Ми колись продавали земельну ділянку під «Партизан». То під «Партизаном» ця земельна ділянка коштувала 248 грн за 1 кв. метр. Це станом на 2007 рік. Тоді долар був по 5 чи по 8 грн. Якщо по 5,05, то виходить, що було по 40 доларів за 1 кв. метр. То десь під ринком можна було б зорієнтуватися під таку ціну.

Землю під кінотеатром "Партизан" у 2007 році продали ринку Дикого за 248 грн за 1 кв. метр

Тепер тут замість кінотеатру торговий центр "Партизан"

Втім, пояснює Наталія Поліщук, реально ділянка обійдеться значно дорожче:

Уся справа в тому, що є закон, який регламентує викуп земельної ділянки для суспільних потреб. І стаття 5 цього закону визначає порядок визначення викупної ціни. То вона включає вартість земельної ділянки, вартість будівель, споруд, багаторічних насаджень на ній розміщених з урахуванням збитків, завданих власнику внаслідок викупу земельної ділянки, в тому числі збитків, що будуть завдані власнику у зв’язку з припиненням його дострокових зобов’язань перед третіми особами, зокрема упущена вигода у повному обсязі.

 

То яка ціна може бути – не готова сказати. У будь-якому разі вона формується за домовленістю. Ми щось пропонуємо, вони щось пропонують  - і доходимо до якогось консенсусу. Але в них є досить велике поле для формування ціни.

Отож, якщо орієнтуватися на вартість 1 кв. метра у 40 доларів, то тільки на викуп ділянки місту доведеться потратити понад 35 мільйонів гривень, а з урахуванням будівель, споруд, збитків, не виключено, що ціна може зрости і  вдвічі чи тричі. Тож навряд чи місто зможе знайти таку суму у бюджеті на викуп ринку. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень