Чи потрібні Рівненщині гідроелектростанції на ріці Случ? (ФОТО/АУДІО)

Альтернативна енергетика та Європейські стандарти

Ганна Пахнюк особливого ентузіазму не виказує

Як відомо, підписавши Асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе цілу низку зобов’язань. Зокрема й у сфері енергозбереження та запровадження відновлювальних джерел енергії.

Зокрема,

через два роки 11% всієї електрики наша держава має виробляти із сонця, вітру й води.

 

Такі зобов’язання взяла на себе Україна, імплементуючи Директиву ЄС 2009/28/EC щодо впровадження відновлюваної енергетики.

Україна вже має чимало подібних "сонячних ферм"

Усе коло дотичних питань стало предметом розгляду під час чергової програми із циклу «Європейський монітор» на Радіо Трек.

Програма називалася: Альтернативна енергетика – як Рівненщина просувається до європейських стандартів

Натисніть на плей для прослуховування

До розмови в студії були запрошені:

- Ганна Пахнюк – заступник начальника управління енергетики та енергоефективності обласного департаменту ЖКГ, енергетики та енергоефективності

Віктор Бегей – керівник ГО «Рівненський кластер відновлювальних джерел енергії та енергоефективності»

Один із річних рейтингів областей, де Рівненщина йде на першому місці

З'ясувалося, що Рівненщина вже кілька років поспіль є лідером у сфері енергозбереження.

За показниками у всеукраїнському ретингу наша область уже не перший рік стоїть на першому місці.

Проте, на думку Віктора Бегея такі результати пов’язані, перш за все, саме з масштабними програмами утеплення будівель.

«Однак, якщо говорити про альтернативні джерела відновлювальної енергетики, то тут наша область ще має великі невикористані резерви»

Віктор Бегей -- пропагує альтернативну та відновлювальну енергетику в різних формах

Зокрема, експерт має на увазі так звані «сонячні ферми» - серйозний потенціал із вирощення енергетичних рослин і… малу гідроенергетику.

Віктор Бегей звертає увагу, що на Житомирщині за останні роки збудували одразу кілька малих гідроелектростанцій на р. Случ, в той час, як на Рівненщині подібні наміри постійно зустрічають супротив, а на рівні обласної влади лобіювати їх ніхто не поспішає.

На фото одна із запущених рік тому міні-ГЕС на Житомирщині

Однак, тут треба мати на увазі, що зобов’язання України в межах імплементації угоди про Асоціацію з ЄС мають – комплексний характер.

Для прикладу, є цілий і достатньо серйозний – екологічний напрямок.

Окремо є сектор питань, що стосуються місцевого самоврядування. Особливо на рівні громад.

Вочевидь, ніхто нікого ламати через коліно не стане і не буде, зокрема, якщо є сумніви щодо доцільності будівництва малих гідроелектростанцій на наших ріках.

Так виглядає проект ооднієї з Міні-ГЕС на р. Случ

Зокрема, серйозні сумніви з цього приводу висловив, за результатами дискусії у прямому ефірі, Дмитро Стефанишин – професор кафедри гідротехнічного будівництва НУВГП.

Він переконаний, що за останні буквально кілька років Случ дуже сильно обмілів саме через будівництво малих ГЕС на Житомирщині та Хмельниччині:

Від цього виграють лише власники цих споруд і люди, які стоять за ними. З точки ж зору екології всі ці ГЕС – конкретно на Случі – це катастрофа.

Дмитро Стефанишин (справа) мав серйозний публічний конфлікт із нардепом Олегом Барною (зліва) через плани останнього -- затопити каньйон на Дністрі

Професор навіть висловив переконання, що рано чи пізно стане питання про демонтаж усіх вказаних міні-ГЕС на р. Случ:

Кожна така гідротехнічна споруда передбачає створення розширеної водойми. Коли розширяється плесо, автоматично збільшується випаровування води. Звідси власне й різке падіння води в нашому Случі.

Тож, виглядає, що є певні підстави, принаймні, не поспішати із будівництвом малих ГЕС, якщо тільки науковці, промисловці та екологи не досягають повного консенсусу та порозуміння.

Щонайменше, починати, мабуть, треба з розробки та затвердження комплексної програми використання водних ресурсів Рівненщини.

На ріці Случ є залишки недобудови, що їх теоретично можна використати під міні-ГЕС

Це серйозне і непросте питання, але, зважаючи на ту роль, яку починає відігравати вода в усьому світі, без такої комплексної програми, говорити про подальший поступ Рівненської області у цих паитаннях буде важко. 

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень