Чи можна садити прострочене насіння

І чи варто витрачати на це час і сили

Почнемо з того, що найменше зберігає схожість дрібне насіння квітів і зелені, особливо ароматної. Так, однорічні айстри добре сходять лише з торішнього насіння, а для більшості звичних квітів цей показник складає лише 2-3 роки. Також у групі ризику майже всі селерові.

Довше за інших тримаються гарбузові культури. Кабачки, гарбузи та огірки з простроченими термінами придатності сміливо висаджуйте на розсаду.

Велике значення має, в яких умовах зберігали насіння. Краще всього тримати його у прохолодному приміщенні, при цьому навіть мінусові температури не будуть для нього критичними.

Також при зберіганні важливо не допускати перезволоження і пересихання. Для цього слід використовувати герметичні пластикові пакетики з відповідною засувкою.

Перевіряємо сходи

Гадати, зійде чи ні старе насіння можна, звичайно, довго. Але набагато ефективніше просто взяти і перевірити, доки дозволяє час.

Для цього слід відібрати по 5-10 штук і покласти їх на пророщування.

 

Як основу використовуйте багаторазово складений змочений туалетний папір чи марлю. Для кожної досліджуваної культури досить виділити ділянку на марлі площею 5х5 см.

Не забудьте зробити підписи чи позначки, аби потім не заплутатися, що де лежало.

Ємність із таким насінням зверху треба накрити плівкою і прибрати в тепле місце з постійною температурою +24...+26°C.

Не забувайте періодично перевіряти, чи достатньо зволожені майбутні сходи. При необхідності виконуйте додаткове зволоження основи.

При щоденному огляді записуйте терміни прокльовування насіння. У кожної культури свої (петрушка і селера можуть цілком прокльовуватися і за 2-3 тижні).

Коли відведені терміни вийдуть, підбийте підсумки і підрахуйте відсоток схожості:

якщо проклюнулися 2 із 5 насінин - схожість лише 40%, низька;

 

якщо ж 4 із 5 - це вже 80%, цілком нормальна.

За матеріалами Ukr.Media

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень