Чи давати гроші на історію? У депутатів Рівного – сумнів через Польщу

Йдеться про фінансування розкопок і збереження решток замку князів Любомирських

Маєток польських князів Любомирських був розташований на окремому підвищенні на берегах річки Усті (нині біля стадіону «Авангард» на вулиці Замковій), але не зберігся до нашого часу.

Начальник міського управління культури і туризму Тарас Максименко торік ініціював розкопки замку, сподіваючись згодом у цьому місці спорудити музей історії міста, якщо коштами допоможе ЄС, чи хоча б просто відкрити археологічне вікно на місці розкопок, якщо фінансування буде лише з міського бюджету.  

Втім, у депутата міськради Рівного Олександра Довжаниці виник сумнів щодо того, чи варто фінансувати збереження замку, який належав полякам. Тож він засіданні бюджетної комісії міськради запитав у Максименка:

Нині у зв’язку з такими подіями з Польщею ви вважаєте, що увічнення пам'ятників тієї доби, коли поляки панували на українській землі, є доцільним?

 

Я бачу, яке ставлення поляків до наших пам’ятників, як вони розвалюють, розорюють наші кладовища. А ми будемо увічнювати їхні?

Секретар міськради Рівного Сергій Паладійчук на це відповів:

100%, навіть 120% доцільно увічнювати, бо це - наша історія.

А Тарас Максименко уточнив, що збереження пам’ятки відбуватиметься не з ініціативи Польщі, і не за польські гроші, якщо проект виграє конкурс:

Якби ви орієнтувалися у транскордонній програмі, у якій ми брали участь, як частина виконавчого комітету участь, то ви б не задавали такі запитання.

 

Чому? Тому що це -  транскордонна програма Єврокомісії. Тут ні до чого Польща. Тобто проекти подаються від Польщі, України, Білорусі. І фінансуються з Брюсселю, з Євросоюзу.

Наші новини завжди можна знайти у Facebook та Telegram 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень