Написання «Ви» з великої є – надмірним та улесливим: Ви погоджуєтеся? (ФОТО)

Дискусія з Редакторкою про спілкування та етикет в соцмережах

Редакторка Ольга Васильєва -- праворуч

Відомий блогер «Редакторка Ольга Васильєва» написала текст, який отримує тисячі лайків та репостів. Він стосується розповсюдженої манери вживати «Ви» в письмовому спілкуванні – посеред речення – з великої літери.

Васильєва називає таке «Ви» рекламно-улесливим і багато в чому має рацію, але не зовсім.

Є ОДНЕ «АЛЕ»

Приміром, якщо Зеленський чи Порошенко відповідає комусь у соцмережах, наприклад, тьоті Клаві, яка є за фахом прибиральницею, чи кухарем, чи інструктором з водіння автомобілів, то вживання «Ви» з їхнього боку не є в такій переписці ніяким «рекламно-улесливим».

Так само як і в випадку тьоті Клави, яка пише щось в соцмережах до дяді Вови, чи дяді Петі. Незалежно від соціального статусу чи чогось іншого ми вживаємо «Ви» з великої у соцмережах

Просто тому, що так – завелося

Просто тому, що такий – етикет

І етикет цей має великий смисл

Річ у тім, що в соцмережах людина, хоча й на самоті з гаджетом чи комп’ютером, але поводиться так, як «людина натовпу». Тобто, має дуже занижені пороги терпимості, дуже легко піддається тязі до агресії, сквернослів’я та образ.

Саме тому ми – несвідомо – й виробили чи засвоїли собі таку звичку – розмовляти та головне – дискутувати з іншими людьми в соцмережах, звертаючись до них на Ви (з великої). Особливо, коли йдеться про людей нам не дуже знайомих.

У такій ситуації «Ви» з великої - це просто один з запобіжників сварки.

 

Одна додаткова сходинка перед тим, як ми перейдемо до «ви» з маленької, а далі до «ти» і зрештою до «пашолнах*й».

До речі, доказом того, що етикет спілкування в соцмережах не може описуватися сухими правилами граматики, є ті ж самі матюки. Хто, де та як описував в академічних граматиках їх написання з зірочками та без?...

Далі сам текст від Редакторки Ольги Васильєвої:

Про надмірно улесливе «Ви»

Рекламно-улеслива манера писати «ви» з великої літери подекуди нестерпна. «Ви» — це множина, що у звертанні до однієї людини звучить вже досить шанобливо (проти «ти») і не потребує додаткових прикрас.

Новий правопис нарешті це внормував: «З великої букви пишемо займенники Ви, Ваш як форму ввічливості у звертанні до однієї конкретної особи в листах, офіційних документах тощо: «Повідомляємо Вам…», «Вітаємо Вас…», «у відповідь на Ваш запит…» (§ 60).

У текстах іншого характеру «ви» завжди з малої, особливо в соцмережах та неофіційному електронному листуванні. Не бійтеся цим когось образити. І тим паче не можна письмово звертатися на ви з великої до двох або більшої кількості людей, зокрема до аудиторії споживачів.

І ще одна заувага.

Граматика англійської мови побудована на конструкціях з обов'язковим вживанням займенників, що ріжуть вухо надмірністю. Наша мова багатша за англійську на один присвійний займенник — свій. Проте перекладачам не варто вдаватися до дослівного перекладу: «Мері вийняла свої руки зі своїх кишень». Українською достатньо сказати просто: «Мері вийняла руки з кишень».

Повсюдне звертання до невідомого читача на ви — ще один наслідок англофікації свідомості. Не треба писати «Тут ви можете зареєструватися» — достатньо конструкцій «Тут можна зареєструватися», «Реєструються тут», а краще просто: «Реєстрація».

Позбуття зайвих займенників покращить будь-який текст.

Говорімо та пишімо правильно!

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень