Чоловіків окремих професій доведеться повертати з фронту. Інакше відбудова буде неможлива

В окремих галузях економіки спостерігається брак кваліфікованих кадрів

В окремих галузях економіки України спостерігається гострий дефіцит кадрів. Це може змусити переглянути умови бронювання працівників, адже інакше питання відбудови країни доведеться суттєво відтермінувати. 

Є випадки, коли роботодавці відмовляються брати на роботу чоловіків призовного віку, тому що вони за кілька днів можуть отримати виклик до військкомату. Тому, можливо, державі варто переглянути механізм бронювання кадрів для критичних галузей економіки.

 

Можливо, чоловіків певних професій потрібно буде повертати з фронту, оскільки відбудова держави і підтримання економіки у робочому стані потребуватиме фахівців високого рівня, – каже президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

Крім того, до дефіциту кадрів призвела й разюча різниця в зарплатах працівників у державному і комерційному секторах. Напередодні карантину зарплати в обох секторах були практично однаковими, а в середині 2022 року зарплата в «бюджетників» була вищою за середню у бізнес-секторі на 80%. Водночас за результатами третього кварталу 2023 року різниця становить 46,7% – зарплата у комерційному секторі складала 15,9 тис. грн проти 23,4 тис. грн у бюджетному.

Бюджетна сфера конкурує з бізнесом за кадри. Вона має значну перевагу – це бронь для чоловіків, – зауважив Мірошниченко.

За його словами, дефіцит кадрів був і до повномасштабного вторгнення, адже суспільство робило ставку на вищу освіту проти професійно-технічної, яку не багато людей у містах розглядали як перспективну. У 2023 році робітничі професії почали здобувати 104 тис. учнів, у той час, як до вищих навчальних закладів вступили 435 тис. студентів.

Потрібно змінити ставлення суспільства до професійно-технічного навчання. Останні 10-12 років є тенденція до отримання вищої освіти за будь-яку ціну – є уявлення, що це «соціальний ліфт», який дозволить бути кращим і знайти високооплачувану роботу. Але це не так. Нам потрібно змінити цей тренд.

 

Будівельники, електрики, слюсарі, токарі – це ті спеціальності, без яких не буде відбудови України, – зазначає Олексій Мірошніченко.

Джерело: Главком

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень