Чи законно брати гроші з батьків на потреби школи? Відповідь освітнього омбудсмена

Йдеться і про крейду для класу, і про вікна у коридори школи, і про багато-багато іншого...

Випадки поборів в українських школах зустрічаються все частіше. Крім того, не меншає і ситуацій, коли батьків школярів змушують долучатися до проведення ремонту в навчальному закладі.

Втім, бути такого не повинно, заявив під час Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Безпечна громада» освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Це незаконно ❌

Звідки мають братися гроші на ремонт та інші потреби школи?

Під час форуму Сергій Горбачов звернувся до голів тергромад та управлінь освіти з проханням припинити збір коштів на потреби школи. Цим мають опікуватися зовсім не батьки:

– Шановні голови територіальних громад, управління освіти, давайте припиняти ганебну практику витягування грошей з батьківських кишень на те, що має фінансуватися коштом місцевого бюджету та освітньої субвенції, – заявив він.

Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов
Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов

Також омбудсмен додав, що не варто залучати батьків до самостійного проведення ремонтів у закладах освіти, адже це може бути небезпечно і цим зобов’язані займатися організації, які мають на це ліцензію.

Що робити батькам, якщо в школі таки вимагають гроші?

Якщо батьки стикаються з неправомірними вимогами здавати якісь зайві гроші, то мають звернутися до директора. Спершу. А далі – якщо ситуація не вирішується на рівні школи – до управління або департаменту освіти. Якщо ж і там реакції не буде – спокійно йдіть у поліцію і пишіть заяву про вимагання коштів.

До слова, якщо гроші збирає батьківський комітет, то батькам варто спілкуватися у школі виключно з адміністрацією та вчителем, оскільки рішення органів батьківського самоврядування не мають жодної юридичної сили і не є обов’язковим для виконання.

Наприклад: батьківський комітет вирішив закупити в клас штори, а батьки однієї дитини відмовилися здавати гроші. Це їхнє право і ніхто не може від них вимагати цих грошей, запевняють юристи.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень