Чи загрожує хвороба легіонерів Рівному?

В області провели понад пів тисячі досліджень  

Хвороба легіонерів, яка вирує у польському Жешуві, цілком реально може виникнути й на Рівненщини. Попри те, що Жешув за 400 кілометрів від Рівного, в області провели понад пів тисячі досліджень на виявлення збудника хвороби легіонерів, каже головний санітарний лікар області Роман Сафонов. На момент публікації у Польщі через легіонельоз померло 19 осіб, а кількість хворих зросла до понад 160 осіб.  

Сьогодні ситуація в області щодо легіонельозу занепокоєння не викликає. Проби на виявлення збудника брали у готелях та басейнах, робили змиви з сіток у душах та у системах кондиціонування. До слова, лабораторія особливо небезпечних інфекцій Рівненського обласного центру контролю і профілактики хвороб, єдина на Рівненщині, яка може виявити цей збудник, - каже Роман Сафонов.

Легіонельоз — гостре інфекційне захворювання. Характеризується поліморфізмом клінічних симптомів із переважним ураженням дихальної системи, перебігає у двох клінічних формах — «хвороба легіонерів» та гарячка Понтіак. 

Хворобу називають хворобою мандрівників, і збудники найчастіше виявляють у готелях у системах кондиціонування, басейнах та в душі.

Аби убезпечити себе вдома та в офісі, Роман Сафонов радить регулярно чистити кондиціонери та вчасно проводити заміну фільтрів. Не завадить бодай раз на пів року прогрівати бойлер на 90 градусів, адже за такої температури збудник хвороби гине.

Масового поширення хвороба легіонерів не набуває, адже вона не передається від одного хворого іншому, - наголосив Роман Сафонов.

При цьому головний санітарний лікар області не виключає, що хворі на легіонельоз в Рівному були, але їх не виявляли, оскільки вони мали легку форму, так звану гарячку Понтіак, яку можна сплутати з ГРВІ за відсутності відповідних досліджень. 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень