Чи можна знімати працівників військкомату при врученні повістки

Що про це каже закон

Фото з proslav.info

Під час вручення повісток працівники територіальних центрів комплектування (так нині називають військкомати) нерідко забороняють знімати їхні дії на відео. При цьому посилаються на військовий стан та заборону знімання військових.

Але адвокатка Віра Тарасенко пояснила, що заборонено знімати військових, їхнє місце розташування, техніку та їх переміщення, роботу ППО. А ось робота працівників військкоматів у громадських місцях до цього переліку не входить. 

Усі дії поліції та військових щодо вас фіксувати на фото та відео можна і потрібно.

 

Якщо ці самі військові чи поліція вас зупиняють, у чомусь звинувачують, чи вручають повістку, чи загрожують вам, чи насильно тягнуть у військкомат, тобто здійснюють щодо вас особисто якісь дії, то це вже ви маєте цілковите право і знімати, і фіксувати.

Стаття 307 Цивільного кодексу України говорить, що фізична особа може бути знята на фото, кіно та відеоплівку лише за наявності її згоди.

Але така згода вважається наданою, якщо зйомка відбувається у публічних місцях, на вулицях, зборах, конференціях та мітингах.

Поліція, а також військові часто посилаються на те, що їхні дії - це конфіденційна інформація, і що їх не можна знімати. Але адвокат має свої аргументи:

Поліція чи військові, коли вручають вам повістку або виконують інші дії, – це суб’єкти владних повноважень. Відповідно, на них положення про конфіденційність не поширюються.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень