«Бурштин України» звинувачує поліцію Володимирця у «кришуванні» незаконного видобутку бурштину

Та погрозах

Фірма «Бурштин України» звинувачує Володимирецьку поліцію в незаконному видобутку бурштину та погрозах. Наприкінці травня підприємство збиралося проводити рекультивацію земель на території Цепцевицького лісництва.

Це низка робіт для відновлення зруйнованих старателями ґрунтів і лісів, які підприємства «Укрбурштин» і «Бурштин України» мають виконувати згідно з постановою Кабміну, в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Дмитро Тяглій:

Один із лісгоспів Рівненщини звернувся до нас про необхідність рекультивації. Перед початком робіт ми прийшли в райраду, там була екокомісія, де ми погодили ці роботи.

 

Були обговорення  в сільраді. В грудні торік ми провели екоекспертизу, розробляли проект рекультивації, в подальшому в кінці квітня, лісхоз нам розчистив майданчик, де можна розташувати техніку, техніка, екскаватори прибули на місце, ці дії викликали ажіотаж у місцевих правоохоронних органів, зокрема у Володимирецькому районі поліції.

Для того, аби знайти кошти на це, «Бурштин України» знайшли інвестора – американську фірму «Ворлд Ембер Корпорейшн». Про це розповідають представники «Буршин України».  Інвестор погодився співпрацювати попри ризики.

Як тільки наприкінці травня бульдозери зібралися розпочати рекультивацію, працівникам почали погрожувати місцеві поліцейські, розповідає помічник гендиректора «Бурштин України» Констянтин Ващенко: 

Проробили з інвестором купу роботи. Як тільки техніка прибула на місце, прийшли поліцейські, і кажуть: йдіть геть. Прибуває начальник Володимирецького відділку поліції, і каже, мовляв, ви звідси живими не вийдете, і після того, як ми не реагуємо на все, приходить озброєна банда. З автоматами Калашникова, вивертає речі, обшукує машини. Я тепер не знаю, як працівників на роботу повернути. У нас є інформація, що, можливо, та банда, яка погрожувала працівникам – це були штатні працівники Володимирецької поліції.

В ГУНП Рівненщини підтвердили, що з анонімного номера правоохоронцям надійшов виклик про нелегальний видобуток буршитну. Докладніше розповідає прес-офіцер Нацполіції Рівненщини Ольга Ангелова:

Того дня, коли вперше начальник Володимирецького відділення поліції зустрівся із представниками цієї фірми, дійсно на 102 повідомили з анонімного номера, що за допомогою важкої техніки видобувають бурштин. Слідчо-оперативна група виїхала на місце і застала цих людей. Дійсно, там була техніка, там був екскаватор.

В ході розмови виявилося, що це представники фірми, і вони хочуть проводити там роботи. Оскільки в них не було повного пакету документів, тому домовилися, що техніка не працюватиме.

Оскільки в поліцейських було повідомлення про злочин, вони відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного видобутку цінних копалин.

Навіть подавали клопотання до суду про арешт техніки, доки не знайдуться усі документи. Однак суд відхилив його, адже в ході засідання сторона обвинувачення та відповідачі дійшли домовленості.

Нагадаємо, що помічник гендиректора «Бурштин України» Констянтин Ващенко казав про другу сутичку. Вона сталася вночі з 29 на 30 травня. Натовп озброєних чоловіків обшукав майданчик і техніку на ньому. Представники підприємства теж підозрюють поліцейських.

Ольга Ангелова:

В ніч на 30 травня до них приїхали озброєні люди, які представилися, як вони вважають, представниками поліції. Ми проводимо службове розслідування та з’ясовуватимемо, чи є в цьому взагалі правда.

 

Для того, аби розповісти про проблему, «Бурштин України» днями скликали прес-конференцію. На ній був і керівник американського інвестора Каспарс Цинітіс:

Ситуація нас насторожує, але на цю мить ми бачимо, що судова влада для нас прийняла справедливе рішення, бачимо, що «Бурштин України» намагаються вирішити проблему, ми бачимо ініціативу, йти не хочемо. В наших інтересах продовжувати співпрацю. Ми готові платити податки.

Чоловік додає, що його фірма готова компенсувати витрати за простоювання техніки. Зауважимо, що "Бурштин України" домовився з державою про рекультивацію 330 Га земель. На Рівненщині відновлення всього потребують тисячі гектарів землі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень