Мешканці бурштинових районів звинувачують державну компанію у захопленні земель (ФОТО)

Йдеться про Рокитнівський район

Нагадаємо, на екологічну комісію Рівненської облради сьогодні прибули близько сотні мешканців Рокитнівського району.

Адже комісія мала погоджувати дозвіл на геологорозвідування «Державній акціонерній компанії «Українські поліметали». Її представник надав на вимогу комісії підтвердження, що компанія у державній власності, а саме - Мінфіну, міністерства економіки та Фонду державного майна.

Представник Українських поліметалів переконував громаду сіл Томашгород і Єльне, що компанія пропонує роботу місцевим жителям і про видобуток бурштину поки не йдеться.

Вони ще впродовж п’яти років проводитимуть розвідку покладів. Підприємство зобов’язується рекультивовути землі і пропонують громаді 3% від надходжень. Таку інвестиційну угоду вони підписали із райдержадміністрацією.

Утім із місцевими мешканцями компанія не домовлялася про співпрацю. Тож люди висловилися категорично проти, адже там є їхні паї, які вони не хочуть втратити, говорить одна із представників громади Галина:

- Проти того, що вони обходять народ. У людей хочуть відібрати їхню власність, лишилося трішки, і вони хочуть відібрати наші земельні паї. У них був час домовитися із громадою, зустрітися. Вони обійшли громаду і хотіли легким і швидким шляхом завоювати наші землі. Хай домовляються з нами – з людьми, які мають паї. Ми висунемо свої умови, послухаємо їхні, якщо вони нам запропонують. Якщо ми дійдемо згоди, тоді ми зважимо все.

Нагадаємо, йдеться  про територію у майже 1,5 тисячі гектарів на території села Єльне у Рокитнівському районі.

Остаточне рішення у цій ситуації буде відоме вже цієї п’ятниці під час сесії обласної ради.

Крім того, компанія «Сх Сім» претендувала на території для видобутку бурштину.

Йдеться про дві ділянки – Дубівка - у Володимирецькому районі, та Вирка, що знаходиться у Сарненському та Володимирецькому районах.

Утім представник компанії навіть не міг назвати площу, яку вони хочуть взяти під видобуток каміння, її не було вказано і в документах.

Крім того, вони не уклали інвестиційну угоду з громадою, тож комісія у наданні дозволу відмовила.

Натомість погодила комісія надання надр у користування компанії «РЕДМЕТ» - на Центральній ділянці родовища «Золоте», що у Дубровицькому районі.

На попередньому засіданні комісії не вистачило протоколу ДКЗ (Державної комісії України по запасах корисних копалин) та інвестиційної угоди.

Цього разу усі документи компанія надала. Утім, угоду на 3 млн гривень компанія уклала лише із Селецькою громадою. А ділянка розміщується також на території села Людин.

Тож до сесії, яка відбудеться 2 червня, екологічна комісія рекомендувала «РЕДМЕТ» укласти інвестиційні угоди із усіма громадами, на території яких розташована ділянка. 

До слова, екологічний збір за чотири місяці до обласного бюджету складає 5 мільйонів 750 тисяч.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень