Буферна зона та втричі дорожча картопля: На що готові пасічники Рівненщини, аби не гинули бджоли та люди

Від пестицидів

Спілка пасічників Рівненщини хоче огородити Рівне від пестицидів та інших хімікатів. Бджолярі просять керівництво області звернутися до Уряду, міністерств, парламенту та президента з заявою про необхідність утворення такої зони навколо обласного центру. Також вони вимагають взагалі заборонити використання небезпечних речовин у фермерстві. Причини дві – кілька років у пасічників гинуть бджоли, а також на їхню думку через це зростає небезпека захворюваності на рак. Голова спілки пасічників Рівного Богдан Лимар посилається на статистику:

Все, що викроплюється навколо міста приходить в наше місто та села. Тут ми підіймаємо статистику – на 10 тисяч мешканців 1083 мешканці Рівного хворі на рак. Якщо поділити 10 тисяч на 1083, виходить жахаюча цифра – кожен 9 мешканець Рівного хворий на рак!...... Кожен 9.

У північних районах області своєю чергою ці показники у п’ятеро менші. З такими обґрунтуваннями пасічники прийшли на комісію обласної ради з питань місцевого самоврядування. Розмір буферної зони на думку ідейників звернення має бути не менше 20 кілометрів, адже аерозольна хмара, яка здіймається після розпилення з літака чи вентиляторів «летить» до 30 кілометрів від місця кроплення. Богдан Лимар говорить, що лише 3% розпилених хімікатів потрапляє на рослини – інша частина йде в ґрунт, водойми та розповсюджується вітром.

Місто Рівне - це місто серед поля. Місто беззахисне. Все, що викроплюється навколо міста, воно приходить сюди. Такі зони є навколо водойм, заповідників і природоохоронних зон. Навіть навколо міст щось подібне є, я чув.

Ще одна суперечлива пропозиція загрожує підняттям ціни на продукцію фермерів. Це взагалі заборона використання хімікатів у веденні господарства.За словами п. Лимара, про підняття ціни на свої товари - без пестицидів - наголошують самі виробники СГ-продукції:

ЛИМАР: Фермери пробували нам доводити, що картопля втричі подорожчає. Ну хай дорожчає, а можливо й ні…

 

Голова комісії ВАЛЕНТИН КРОКА: Зате буде чиста.

 

ЛИМАР: Зате збережемо людей. Ми вже збираємо підписи, і якщо зберемо їх 30 тисяч, то у випадку, якщо обласна рада не допоможе у нам у вирішенні питання, то через підписи проситимемо звертатися керівництво області до Уряду, до Верховної Ради, міністерств і президента.

Голова комісії Валентин Крока підтримав обидві ініціативи. Щоправда інші присутні на комісії запропонували не забороняти використання хімікатів, а лише посилити заходи контролю за їх розповсюдженням.

Зокрема заступник голови ОДА Ігор Тимошенко, який займається питаннями АПК в області:

Зараз без пестицидів все зробити неможливо. У нас є перевіряючі правоохоронні органи. Є пропозиція, аби обласна рада вимагала від правоохоронних органів притягувати до відповідальності за порушення чинного законодавства.

Голова управління охорони здоров’я в області Юрій Осіпчук своєю чергою повернувся до теми впливу пестицидів на розвиток раку у людей:

Ця статистика, яку назвав пан Богдан, вона справді є, і вона справді точна. Але це не проблема пестицидів в такій різниці. Різниця полягає у самих населених пунктах і територіях. Місто Рівне, Сарни, Острог - там виявляють більше онкозахворюваних, тому що краще обладнання, інфраструктура, простіша робота з населенням. Там набагато вищі стандарти ніж у більшості Північних районів області. Якщо зараз зробити однакові стандарти, все зміниться. Коли первинка запрацює в більшій мірі – показники зрівняються.

Були на комісії й самі фермери, які не проти заборони використання таких речовин, адже ними найбільше кроплять великі аграрні підприємства. Один з них виступив з промовою перед членами комісії. Представився, як фермер Кінцевський:

Потрібно рятуватися від цієї біди, але питання: чому саме 20 кілометрів.  Це все пестициди і фунгіциди, і гербіциди. Всі ці препарати різні. На одних препаратах пише, що слабо шкідливе. Також не всі бджоли літають по пшениці чи по буряках, по сої не літають. Звісно, коли застосовуємо авіацію на висоті 30 метрів, і 40 часом, вітер звичайно попре його хто зна куди. Я за те, аби спеціалісти долучилися до роботи.

Врешті комісія вирішила таки підготувати проект звернення, де йтиметься і про буферну зону, і про заборону пестицидів. Участь в написанні звернення мають взяти спеціалісти у галузі, юристи, пасічники, фермери та апарат облдержадміністрації. Документ мають підготувати до президії обласної ради, яка відбудеться 14 лютого перед сесією Рівненської облради 16 лютого.

Варто зауважити, що питання заборони пестицидів, від яких гинуть саме бджоли, підіймається у Євросоюзі ще з 2013 року. Тоді після низки досліджень екологи, партія "Зелених", активісти просили в Єврокомісії заборонити використання речовин – неонікотиноїдів.

Так званий Європейський Уряд частково виконав прохання і заборонив використовувати в Євросоюзі лише низку найтоксичніших найменувань.

Напередодні ж пройшла нарада Євроагенства з питань безпеки продуктів харчування, де більшість інсектицидів-неонікотиноїдів визнали небезпечними для бджіл. Питання про їхню заборону підіймають теж не вперше, однак воно досі лишається не вирішеним. Міжнародна громадськість сподівається, що останні дослідження вплинуть на прийняття таких заборон у всьому світі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень