«Будь-яка влада тимчасова, а людина праці – вічна», - профспілки в Рівному висунули нові вимоги владі (ФОТО/АУДІО)

Поки в Рівному говорять, в Києві вже готові страйкувати

Як працюватимуть профспілки в умовах реформ, вирішували сьогодні, 25 квітня, в Рівному.

На шосте засідання Ради Федерацій профспілок Рівненщини та третій Форум голів профспілкових організацій зібралось 90 членів з різних районів області.

Після тривалого обговорення проблемних питань керівники первинних профспілкових організацій області сформували спільну заяву, в якій прописали вимоги до влади та роботодавців.

У 2018 році профспілки Рівненщини вимагатимуть погашення боргів по заробітній платі на активно працюючих підприємствах області.

У списку вимог – збільшення заробітної платні до європейського рівня, поступово збільшуючи частку заробітної плати у собівартості продукції до 30-60 %.

Окрім того, йшлося про збереження робочих місць та відновлення через Фонд соціального страхування, санаторно-курортного лікування профспілчанам.

Найголовнішу вимогу озвучив голова Федерації профспілок Рівненщини Микола Шершун:

Якщо ми разом з владою та роботодавцями не знайдемо відповіді на питання, пов’язане з міграційними процесами, то нам, профспілкам, не буде кого захищати. А роботодавцям доведеться привозити чи запрошувати собі робочу силу, припустимо, з Африки. Всі ці міграційні процеси набули загрозливого розвитку для України і сьогодні становлять небезпеку нашій національній економіці.

Окрім того, профспілки Рівненщини просять владу не зазіхати на профспілкове майно.

Тим часом у Києві профспілки вимагали від влади припинити наступ на їх права шляхом законодавчого та нормативного ускладнення їх діяльності.  Про це в Рівному повідомив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий:

Діалог між профспілками та Урядом – тонка річ. Підкреслюю, що всі проекти постанов урядовці надсилають на розгляд та опрацювання до Федерації профспілок України. Ми можемо погодити ці проекти, можемо внести свої корективи. Можемо вимагати скасування таких чи інших нормативно-правових актів. Чи завжди на наші побажання реагують – це вже інше платня. До прикладу, за минулий рік ми розглянули 870 таких проектів-актів. З них 330 отримали наше схвалення, більше 200 проектів ми відхиляли. Було навіть таке, що ми страйкували під стінами Кабміну. Бо наші вимоги, на жаль, не завжди виконуються. В Європі профспілки роблять спочатку попереджувальний страйк, а потім, якщо їх не почула влада, припиняють виконувати свої обов’язки. Зупиняються цілі заводи, не працюють аеропорти і таке інше. Тобто профспілки добиваються від роботодавців та влади нормальних умов для роботи. У той час ми просимо владу та бізнесменів, щоб над нами зжалились. Якщо нас знову не почують, тоді, напевно, варто вдаватися до більш рішучих дій.

Григорій Осовий заявив, що нинішня влада, на відміну від попередньої, зважає на вимоги Федерації профспілок України. Хоч і не на всі.

Нині голова Федерації профспілок України веде перемовини щодо укладення Генеральної угоди між Кабміном, Конфедерацією роботодавців України та всеукраїнськими  профспілками і профоб'єднаннями. Планується, що її умови діятимуть найближчі три роки. Головне питання, яке лобіюватимуть профспілки – підвищення заробітної плати до рівня європейської.

Фото - Ольги Соколовської

Стеж за нашими новинами у  Telegram

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень