Будьте уважні, якщо у вас є Telegram: нова шахрайська схема з банківськими картками

Ця шахрайська схема може зачепити власників банківських карток великих українських банків

 

 

Шахраї продовжують вигадувати нові способи, аби витягнути з довірливих українців їх гроші. І часто для досягнення своєї зловмисної мети, вони використовують соціальні мережі. Нещодавно була викрита нова схема, яка торкнулась власників банківських карток та часто користуються Telegram.

Деталі цієї шахрайської схеми розповіли в itechua.

Хто у небезпеці

Ця шахрайська схема може зачепити власників банківських карток великих українських банків - Привату, Ощадбанку та Пумб. А ще - якщо вони активні користувачі соціальної мережі Telegram.

Як працює схема

1. Спочатку зловмисники зламують обліковий запис користувача в месенджері й від його імені просять близьких і друзів переказати гроші на рахунок у банку.

2. Потім вони скидають їм карту, на рахунок якої необхідно надіслати гроші.

Причому на фото зображено карту, випущену великим і відомим банком, з ім’ям та прізвищем людини, від імені якої пишуть злочинці.

3. У жертв шахрайства переважно не виникає підозр та запитань й вони скидають гроші на вказану картку.

— Насправді зображення - підробка, створена за допомогою спеціального Telegram-бота.

 

Номер карти реальний, але рахунок належить шахраю і знаходиться в іншому банку - як правило, не такому великому та помітному, - пояснив експерт одного з банків Микола Нічепорук.

Але шахраї виграють час для виведення викрадених коштів. Жертва спочатку звертається до банку, дизайн картки якого використали злочинці, а вже потім розуміє, що гроші полетіли до іншої фінансової організації.

Чи можна повернути кошти

Експерт пояснює, що визначити, де відкритий рахунок у шахрая, можна. Але слід телефонувати у свій банк.

Якщо ви попалися на цю схему і переказали гроші, то повернути їх, звернувшись до банку, не вийде. Бо банк не зобов'язаний це робити. І ви абсолютно добровільно переказали гроші на чужу картку.

Шанс повернути свої кошти з'являється у тому випадку, якщо рахунок шахраїв вже позначений як підозрілий у базі Нацбанку чи правоохоронних органів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень