Ремонт на 55 млн грн: Які технічні вимоги до укриттів виконають у шкільних підвалах Рівного (ФОТО)

Чи витримають бетонні перекриття ракетний дар, гарантії ніхто не дає

У школах та дитсадках Рівного активно тривають ремонтні роботи щодо облаштування найпростіших укриттів. Зокрема, там ремонтують електромережі, встановлюють санвузли та вентиляцію, міняють двері та закривають вікна (там, де вони є).

На ці роботи з міського бюджету виділили понад 55 млн грн.

Нагадаємо, з вересня у школах та дитсадках Рівненщини планують відновити навчання, для цього у закладах облаштовують укриття.

Ті діти, яких батьки не відпустять до школи, навчатимуться дистанційно.

Перелік проведення необхідних робіт у підвалах освітніх закладів Рівного визначила комісія, до складу якої увійшли представники ДСНС, міської влади та управління освіти. Завершити ремонт планують до 23 серпня, а перевірити якість виконання ремонту і куди пішли десятки мільйонів рівнян мають заступники міського голови Марина Кузмічова та Ігор Кречкевич. 

Загалом у Рівному є 36 закладів середньої освіти. У ЗОШ №1 та у 14-й підвалів немає, тож фахівці наразі підбирають варіанти укриттів, куди переводитимуть дітей під час тривог.

- У НВК №2 ремонт розпочнуть найближчим часом, а у «Елітарі» та РЕПЛ жодних робіт робити не будуть, адже учнів під час повітряних тривог переводитимуть у дитсадок, який поруч із закладами, каже начальник міського управління освіти Богдан Турович.

На запит Радіо Трек з управління освіти нам надіслали дані про необхідний перелік робіт по закладах освіти Рівного. Зауважимо, що у документах вказані не всі школи та дитсадки міста, цю інформацію Радіо Трек ще очікує.

Що планують робити у школах і у закладах дошкільної освіти Рівного можете побачити тут:

 

Хто прийме рішення про відновлення навчання у школі?

Останнє слово щодо відновлення очного навчання у школах Рівненщини буде за керівником закладу освіти. Відповідно до закону форму освітнього процесу визначає педагогічна рада, а загалом організація та діяльність роботи навчального закладу покладена на директора, повідомили у департаменті освіти Рівненщини.

Матеріальне забезпечення на проведення ремонтних робіт покладене на місцеву владу.

 

З батьків гроші на будівельні матеріали не збирають.

 

Якщо такі випадки є, пишіть нам на Viber на номер (063) 734-106-4 чи у Telegram.

Якими бувають захисні споруди цивільного захисту?

Стаття 32 глави 7 Кодексу цивільного захисту України визначає такі різновиди захисних споруд цивільного захисту:

  • сховище;
  • протирадіаційне укриття;
  • споруди подвійного призначення;
  • швидкоспоруджувана захисна споруда цивільного захисту;
  • найпростіше укриття.

Найпростіше укриття - це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, інша споруда підземного простору, в якій можливе тимчасове перебування людей задля зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Найпростіші укриття у школах Рівного та області облаштовують відповідно до наказу МВС №579, повідомив Богдан Турович.

Основні вимоги до найпростіших укриттів

  1. Відстань

Укриття мають бути розташовані у складі основної будівлі закладу освіти або на відстані не більше 500 метрів до неї (рекомендується до 100 метрів).

  1. Комунікації

Укриття повинні бути забезпечені електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації. За відсутності в об’єктах будівництва водопостачання і каналізації, вони повинні мати запас бутильованої води та окремі приміщення для встановлення виносних ємностей для нечистот.

  1. Відсутність отворів

Укриття не повинні мати великих отворів у зовнішніх огороджувальних конструкціях, а наявні отвори (крім дверних) забезпечують можливість їх закладки (мішками з піском або ґрунтом, бетонними блоками, цегляною кладкою тощо).

  1. Виходи

Укриття повинні бути забезпечені щонайменше двома евакуаційними виходами.

  1. Проходи

Висота приміщень об’єктів, зокрема дверних отворів, має становити не менше 2 м (в окремих випадках не менше 1,8 м). Ширина дверних отворів повинна становити не менше 0,9 м (в окремих випадках не менше 0,8 м). Перетинання дверних отворів будівельними конструкціями або інженерними комунікаціями не допускається.

  1. Безпека

Через приміщення, призначені для перебування населення не мають проходити водопровідні та каналізаційні магістралі, інші магістральні інженерні комунікації. Укриття має перебувати у задовільному санітарному та протипожежному стані (відповідно до норм протипожежних та санітарних правил). Поруч немає бути резервуарів з небезпечними хімічними, легкозаймистими, горючими та вибухонебезпечними речовинами.

  1. Місткість

Вираховується з розрахунку: 0,6 метра квадратного площі основних приміщень на одну особу. За можливості розміщення двоярусних настилів площу може бути зменшено до 0,5 м2 на одну особу, при триярусних — до 0,4 м2 на одну особу.

  1. Товщина стін

У разі використання приміщень на перших поверхах необхідні захисні властивості як правило забезпечують об’єкти зі стінами 2-2,5 цеглини завтовшки, або з цільних залізобетонних конструкцій (блоків, панелей) товщиною від 56 см. Відповідні захисні властивості також забезпечує шар ґрунту товщиною 67-78 см (мішок з піском (ґрунтом), укладений поперек конструкції (ряду).

  1. Таблички

Біля вхідних дверей до споруди подвійного призначення (найпростішого укриття) має вивішуватися табличка розміром 50×60 см з написом «Місце для УКРИТТЯ». На ній необхідно зазначати адресу місця розташування споруди, її балансоутримувача, адресу і місце зберігання ключів.

Обладнання укриттів розраховане на безперервне перебування впродовж 48 годин, тож необхідно забезпечити:

  • місця для сидіння (лежання);
  • ємності з питною водою (одна особа/2 л на добу);
  • контейнери для продуктів харчування;
  • резервне штучне освітлення (електричні ліхтарі, свічки, гасові лампи тощо) та електроживлення;
  • засоби надання медичної допомоги;
  • засоби зв’язку та оповіщення (телефон, радіоприймач, інтернет, рекомендовано встановлення Wi-Fi пристроїв);
  • шанцеві інструменти (лопати штикові та совкові, ломи, сокири, пилки, ножівки тощо).

Детальніше про вимоги та рекомендації до укриттів, а також пам’ятки керівникам закладів освіти можна ознайомитися у відповідному розділі ДСНС.

В управлінні освіти зауважують, що батьки мають право відвідати школу і перевірити стан найпростіших укриттів, де будуть їхні діти під час повітряної тривоги. 

Чи підуть до школи учні Рівного?

Нагадаємо, нещодавно у Рівному провели опитування батьків щодо формату навчання з 1 вересня. Більшість батьків – а саме 52,6% проголосували за очне навчання. Втім, дистанційне набрало не набагато менше – 47,4%. Про це ми писали тут:

Очне не можна дистанційне: відомі результати опитування серед батьків рівненських школярів

На сайті Міністерства освіти вже публікують фото найпростіших укриттів зі шкіл у різних куточках України. Як виглядатимуть укриття у Рівному — поки невідомо, але щойно ремонти дороблять ми надамо вам таку інформацію.

До слова, експерт, який раніше працював у ДСНС, повідомив Радіо Трек, що в ідеалі підвали закладів Рівного могли б витримати ракетний удар, адже вони переважно збудовані ще за радянських часів з дотриманням усіх вимог та технологій. Однак не варто забувати, що росія атакує мирні міста та не військові об'єкти сучасною зброєю, наприклад, крилатими ракетами та ракетами «Кинжал». 

Чи витримає найпростіше укриття такий удар — невідомо. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень