Асоціація з ЄС: методи збереження психічного здоров'я на Рівненщині треба осучаснити

Це нове для України поняття

В ефірі Радіо Трек триває цикл програм «Європейський монітор». Виходять вони за сприяння Європейського Союзу в рамках ширшого всеукраїнського проекту, покликаного висвітлювати як в  Україні втілюються стандарти ЄС. 

Серед положень Угоди про асоціацію з ЄС, яку Україна зобов’язалася виконати, 17 нормативно-правових актів стосуються сфери охорони здоров’я. Серед восьми напрямків, які охоплює громадське здоров’я – психічне здоров’я.  

І саме питання збереження психічного здоров’я населення на Рівненщині та в Україні треба осучаснити. Йдеться про наркозалежність, підтримко онкохворих тощо. За словами нинішнього в.о. керівника Центру громадського здоров’я у Рівному Олени Гандзюк, система профілактики цих проблем нині застаріла:

Ви знаєте, говорити про профілактику наркозалежності, треба говорити про всі залежності. Йде мова про адаптацію інформаційних матеріалів до будь якої вікової групи. Дитину немає сенсу лякати інфарктом в сорок років, адже для неї це глибока старість.

 

Аби дитина відчувала, що за своїм здоров’ям треба стежити вже, матеріали треба адаптувати.  Поняття наркоманія для нас медиків не нове, а поняття психічне здоров’я – нове.

Серед нововведень, які покликані запобігти проблемам із психічним здоров’ям населення, є наступне: в перелік лікарських засобів, які видаються безкоштовно, або зі значною знижкою, внесуть антидепресанти.

За словами Олени Гандзюк, в Україні недооцінюють депресивні стани людей на роботі. Таким чином, не менш важливим є збереження психічного здоров’я і серед дорослого населення.

Оновленню має підлягати й система профілактики шкоди в наркозалежних. Керівник ГО «Мережа 100% життя – Рівне» Юрій Лазаревич каже, що зараз людей, які живають наркотики «лікують» здебільшого замісною терапією – допомагають соціалізуватися.

Програми зменшення шкоди треба осучаснювати, робити такими повноцінними, як і в інших країнах. А не лише замісна терапія, де людині просто допагають вийти в соціум і все на тому. Треба брати всі аспекти, й медичні теж.

Так, на Заході під профілактикою шкоди розуміють цілий перелік заходів: це і видача стерильних шприців, облаштування середовища, де наркозалежні зможуть приймати наркотики під контролем медиків, запобігання передозуванню речовинами та робота над їх повним виведенням з організму.

Тож, на думку медиків, причина більшої кількості вищезгаданих проблем серед українців полягала в застарілій системі охорони здоров'я: вона працювала з наслідками.

Натомість, у Європі проблемам із психічним здоров'ям намагаються запобігти. Окрім інформаційних кампаній серед населення, на думку Юрія Лазаревича, це можна зробити, забезпечивши молоді дозвілля: достатню кількість спортивних майданчиків тощо. 

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень