Американські ліки проти коронавірусу є на Рівненщині. Але є одне «але»

Препаратів мало, та й не всім їх призначатимуть

Фото - Укрінформ
Фото - Укрінформ

Інноваційні ліки прямої дії на коронавірус з’явились на Рівненщині. Це американські препарати з категорії біологічної терапії, які визнані ефективними лише у перші 10 діб хвороби. Кому їх призначатимуть - пояснила координаторка з вакцинації на Рівненщині Олена Гандзюк:

 - Рівненщина отримала 510 флаконів «Бамланівімабу» та 1 020 «Етесевімабу». Україна загалом отримала майже 65 тисяч флаконів цих препаратів. Вони подаровані нам США і належать до категорії препаратів біологічної терапії.

 

Але ці препарати треба призначати не пізніше 5-10 дня від початку симптомів, для того, щоб не розвинулась тяжка форма перебігу коронавірусної інфекції. Якщо стан пацієнта вже середньої тяжкості, або тяжка форма, то цей препарат не варто призначати.

 

Він покликаний запобігти розвитку тяжкої форми. В основному призначати ці ліки будуть людям похилого віку з супутніми захворюваннями, які мають найбільші ризики тяжкого перебігу та ускладнень. Препарати сьогодні вже розподілені між лікарнями департаменту.

Ліки розподілили між медзакладами, в яких лікують хворих на коронавірус, зазначила Олена Гандзюк. При цьому посадовиця не уточнила, чи будуть ці ліки безплатними. 

Олена Гандзюк. Фото - РОДА.
Олена Гандзюк. Фото - РОДА.

А от наприкінці вересня поточного року в МОЗ заявляли про готовність зміни протоколів лікування коронавірусу за наявності вищезазначених американських ліків. Зокрема,  перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда повідомляв:

 - В червні робоча група прийняла рішення щодо готовності включити до протоколу лікування препарати Бамланівімаб та Етесевімаб у разі їх наявності в Україні.

 

Сьогодні ліки вже в регіонах – відповідно оновлений протокол регулюватиме їхнє застосування.

 

Ми вдячні американським партнерам та логістам з благодійного фонду за передачу та розвезення препаратів.

Нагадаємо, ліки доставили в Україну 4 вересня за сприяння Посольства України в США як гуманітарний вантаж, наданий американською благодійною організацією Direct Relief. 

Механізм їх дії полягає у блокуванні прикріплення вірусу до мембрани клітини, що унеможливлює потрапляння SARS-CoV-2 в клітини людини, що нейтралізує дію вірусу та сприяє

запобіганню розвитку та лікуванню COVID-19.

Фото з мережі
Фото з мережі

На сайті МОЗ України зазначили, що діють ці ліки безпосередньо на вірус – препарати зв’язуються зі спайковими білками вірусу, запобігаючи проникненню у клітину та подальшому розмноженню, прискорюють одужання хворих з коронавірусною хворобою і запобігають виникненню ускладнень та потраплянню в лікарню.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень