Нотаріусів перевірять на добропорядність, й тільки потому дозволять реєструвати купівлю-продаж житла

Уряд відновив купівлю-продаж нерухомості в Україні

Ми уже повідомляли, що в уряді відновити роботу реєстрів та дозволити купівлю-продаж нерухомості. 

Починаючи з 25 лютого заборона складання будь-яких нотаріальних договорів щодо нерухомості та цінного майна існувала до постанови, яка набула чинності 29 квітня.

 

Тобто протягом цього часу не було посвідчено жодного легітимного договору. Тому протягом цього періоду не було необхідності внесення даних у такі реєстри, – розповів начальник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кирило Міненко.

Від 4 травня з’явився перший список нотаріусів, яких уже підключають до реєстрів, тобто до них можна звертатися, щоб купити-продати нерухоме майно, або зареєструвати бізнес. Наразі небезпеки у відкриті цих реєстрів немає.

Їх відрили саме на безпечних територіях, де нормально можуть працювати нотаріуси. Тому не всім відкривають реєстри. Для цього нотаріус має подати відповідну заяву, а, по-друге, він має пройти перевірку на доброчесність. Тобто, чи відключався він від реєстрів, чи були помічені за ними певні огріхи, які можуть поставити під сумнів його добропорядність, – пояснив юрист.

Перевіркою нотаріусів займається Міністерство юстиції спільно з територіальними органами та Нотаріальною палатою, і тільки після її успішного проходження вони вносяться до переліку наказу, який видається Мін’юстом, наголосив він.

Якщо нотаріус вчиняв дії, які потім були визнані незаконними, і він відключався раніше від реєстру, тобто його реєстрація була з певними огріхами. Якщо його відключення були більш ніж на три місяці, або їх було більше одної, починаючи з 2020 року, такого нотаріуса не приєднали до реєстру під час воєнного стану.

 

Для того, щоб потім його помилки не треба було виправляти в судовому порядку.

 

При підключенні до реєстру перевіряється, чи у нотаріуса офіс, чи фізично він знаходиться в Україні. Цей механізм покладено якраз на Нотаріальну палату та територіальні органи Міністерства юстиції. В кожному регіоні вони функціонують, у цьому проблеми немає, - каже Міненко.

На думку юриста, охочих продати своє майно буде багато. Адже чимало людей виїхали за кордон, й потребують коштів для прожиття.

У майбутньому динаміка на ринку залежить від того, як розвиватиметься ситуація на фронті. У складні часи, охочих купувати житло – не багато, - говорить юрист.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень