5 українських ікон Княжої доби, які присвоїли росіяни (ФОТО)

Як виглядають ці ікони

Росіяни присвоїли не тільки нашу історію, а ще й матеріальну спадщину, серед якої – ікони Княжої доби.

Відома мистецтвознавиця Діана Клочко розповіла, що ці 5 ікон належать Україні й вони обов’язково мають повернутися на наші землі.

Вишгородська ікона Богородиці

До росії її вивезли у 12 столітті та назвали Владимирською іконою. Її чудодійною силою вважали заступництво від ворога, і росіяни вірили, що поки вони володіють цією іконою – перемога з ними.

За переказами, образ переміщали з Єрусалима в Константинополь, із Константинополя — до Києва, а з Києва – до Вишгорода. Андрій Боголюбський у 1155 році перевіз її до власної резиденції Боголюбове, а потім передав до Успенського собору у місті Володимирі.

Ікона Ярославська Оранта, або Богоматір Велика Панагія

Ймовірно, її автор – Аліпій, художник і святий Києво-Печерської лаври, один з авторів Києво-Печерського патерика, чиї мощі зберігають у Ближніх печерах Лаври.

«Богоматір Велика Панагія» – це ікона велетенського розміру (193,2х120,5 сантиметрів), виготовлена по типу Оранти. Зображення Богородиці, яка молиться з піднятими руками, вперше зафіксували в римських катакомбах.

У 12 столітті така ікона з'явилася й у Новгороді, де в 11 столітті Ярослав Мудрий мав свій двір, так зване Ярославове дворище.

У 16 столітті війська Івана IV Грозного вирізали Новгород, а страчених містян скинули в річку. Тоді цар об'їхав новгородські храми й монастирі та відібрав найцінніше майно, в тому числі і Ярославську Оранту.

Ікона Святий Георгій

Це ще одна велетенська ікона 12 століття, розміром 174х122 сантиметри. Відомо, що при хрещенні Ярослав Мудрий отримав ім’я Георгій, і, найімовірніше, він замовив ікону.

Можливо, ікону святого Георгія також писав Аліпій, який споглядав фрески й мозаїки Софійського собору, тогочасну «академію» для художників. Зараз ікона перебуває в Успенському соборі кремля.

Ікона Благовіщення Устюзьке

Ще одна ікона, яка може бути роботою Аліпія. Тут Марія зображена з веретеном та червоною ниткою, яка тягнеться до Ісуса в її лоні. Ця нитка символізує життя.

«Устюзьке Благовіщення», ймовірно, вивезли з Києва до Новгорода, а звідти – до москви.  

Ікона Петра і Павла

Також має бути повернена ікона Петра і Павла (11 ст.), яка зараз у Новгородському музеї.

Вона майже повністю переписана, від оригіналу залишилось лише кілька міліметрів на шиях. На київську школу іконопису вказує зокрема й жовто-блакитне поєднання в одязі апостолів.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень