25 років тому Україна стала антарктичною державою. Однією з 30 країн світу (ФОТО)

Наші вчені зробили кілька важливих відкриттів

6 лютого 1996 року о 18:45 над колишньою британською станцією "Фарадей", а відтак українською "Академік Вернадський", урочисто підняли жовто-блакитний прапор.

Чіткий розпорядок дня, графік чергувань, щоп’ятниці – генеральне прибирання станції, щосуботи – урочиста вечеря в костюмах, при краватках, у випрасуваних сорочках – щоб "не здичавіти".

Усіх цих традицій вже цілу чверть століття дотримуються українські полярники.

За 25 років українські вчені з Національного антарктичного наукового центру провели тисячі досліджень. BBC News Україна розповідає про найновіше відкриття біологів, яке розширює розуміння еволюційної історії світового океану та контактів між Арктикою та Антарктикою мільйони років тому.

"Глибокі води світового океану все ще населені невідомими істотами.

 

Там багато такого, що потребує вивчення", - розповідає професор кафедри зоології Харківського національного університету Сергій Утєвський.

Разом з двома колегами, Андрієм Утєвським та Романом Солодом, на початку січня 2021 року вони описали у міжнародному журналі Marine Biodiversity новий вид - глибоководну антарктичну п'явку Pterobdellina vernadskyi.

Це невідомий раніше науці риб'ячий паразит, що може сягати 9 см завдовжки.

Він присмоктується до поверхні тіла риби чи навіть у її роті.

[media=216521][media=216520]

Хазяїн цих п'явок - промисловий вид антарктичного іклача (Dissostichus mawsoni), риба, яка живе на глибинах від 1200 до 2600 метрів у різних частинах Антарктики.

Непоказна для неспеціалістів п'явка насправді може багато розказати про еволюцію життя на планеті. Українські вчені встановили, що нововідкриті Pterobdellina vernadskyi є близькими родичами виду, який живе за тисячі кілометрів на північ, в Арктиці.

Pterobdellina jenseni водяться у північній Атлантиці та Тихому океані, дуже схожі на "п'явку Вернадського" за розмірами та будовою тіла. Зв'язок підтверджує і ДНК-аналіз.

Це досить рідкісні у природі групи живих організмів, які називають біполярними. Вони живуть лише біля обох полюсів.

Утім, вочевидь, обидва види мали спільного предка. Як припускають біологи, мільйони років тому він жив на півдні й згодом поширився на північ. Так в Арктиці з'явились Pterobdellina jenseni (їх відкрили ще у 1939 році), а в Антарктиці еволюція дійшла до Pterobdellina vernadskyi, яких наука відкрила щойно.

Це відкриття дозволяє вченим припускати, що у минулому тропічні води були холоднішими й холодолюбні види могли перетинати екватор. Так фауна Арктики і Антарктики, можливо, контактувала (щоправда, свідчень про контакти між білими ведмедями й пінгвінами все ж немає).

"Це віконце у минуле, в якому можна побачити якусь частину спільної історії Арктики і Антарктики", - каже Сергій Утєвський.

Так нова невелика п'явка дає інформацію про глобальні шляхи еволюції та змін клімату планети.

"Полярні райони - Арктика та Антарктика - пережили десь чотири періоди танення та замерзання.

Завдяки тому, що зараз ми досліджуємо походження окремої групи тварин з Антарктики, з'являється можливість порівнювати розвиток видів з кліматичними процесами у цих районах", - пояснює вчений.

"П'явки - древні тварини, представники давньої фауни, можливо - Девонської (Девонський період тривав 420 - 360 млн років тому, життя лише виходило на сушу з моря - Ред.). Вони дуже чутливі до потепління.

 

Тож історія нового виду дає розуміння, як кліматичні зміни могли впливати на поширення життя на планеті, як воно адаптувалося до потепління чи замерзання полярних районів", - відзначає Андрій Утєвський.

Назвали новий вид на честь першого президента Академії наук України Володимира Вернадського і присвятили відкриття ювілею станції "Академік Вернадський".

"Хотіли назвати щось велике і широко поширене в Антарктиці. А це - не звичайна, а велика біполярна п'явка, її хазяїн дуже поширена промислова риба.

 

Вид помітний й ім'я Вернадського так буде закріплене на мапі Антарктики", - пояснює логіку Андрій Утєвський.

Цього року річницю передачі "Вернадського" відзначають офіційно. Президент Зеленський видав указ про 25-річчя станції (за ним, наприклад, мають провести наукову конференцію про українське дослідження Антарктики).
 
Фото - BBC News Україна
 
Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень