Що 22 жовтня потрібно віднести до лісу: народні прикмети

22 жовтня - День Якова Дровопильця

У православній церкві 22 жовтня вшановується пам'ять святого Якова Алфієвого, який належав до числа дванадцяти апостолів, особливо наближених до Ісуса Христа. Святий Яків багатьох язичників звернув до християнської віри. Своє земне життя він закінчив Христовими стежками – був розп’ятий на хресті.

З сьогоднішнього дня люди заготовляли дрова до прийдешньої зими. До 22 жовтня цього ще не робили, бо вважали, що дерево ще містить сік і горіти не буде.

З лісу намагалися потім повернутися до настання темряви, оскільки дні ставали коротшими, а вночі температура могла бути наближена до 0 градусів. Вірили, що в цей час у лісі панують злі духи.

Наші предки проводили численні обряди, пов'язані з задобрюванням Борового - лісового господаря. Для цього залишали в лісі горщик каші, шматок хліба і хустку для дружини Борового, яку називали Боровуха.

Також вірили, що в ялинових і соснових лісах живуть духи з буйною вдачею. Тому 22 жовтня також проводили обряди, спрямовані на задобрювання злих сил.

Ще дату 22 жовтня в старовину називали Днем першої каші.

У кожному домі на Якова заварювали кашу зі свіжим пісним маслом, а іноді зі свинячим або баранячим салом. З кашею з нової крупи пекли пироги, якими пригощали гостей.

Вважалося, що той, хто покуштує такий пиріг, забезпечить собі міцне здоров’я і благополуччя на найближчий рік.

Народні прикмети на 22 грудня

Сніг випадає на талу землю - наступного року буде поганий урожай

З модрини ще не обсипалися голки - снігу взимку буде небагато, і він буде швидко танути

Багато лушпиння на цибулі з урожаю поточного року - зима буде суворою і холодною

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень