19 грудня - Миколи Чудотворця: що потрібно зробити в цей день

19 грудня весь православний світ відзначає день Миколи Чудотворця

Згідно з народним повір'ям, вночі, 19 грудня, Микола Чудотворець спускається з небес на землю і допомагає всім скривдженим, бідним і знедоленим: розганяє темні сили.

Також діти вранці 19 грудня поспішали заглянути під подушку - тим, хто вів себе добре, Микола дарував солодощі. Тому, в народній культурі за ним закріпився образ Діда Мороза.

Серед людей він відомий як захисник мандрівників, моряків, бідних, слабких і несправедливо засуджених. У народі його ще називають Зимовим Миколою, Миколою Угодником і вважають покровителем шлюбів.

Вважалося, що з настанням дня Миколая розпочинається справжня зима, а осінь здає свої позиції. День святого Миколая вважався останнім днем у році, коли необхідно було роздати всі борги. Якщо цього не зробити, то в прийдешньому році сім'я буде бідувати.

Про те, яка зима буде, визначали за погодою в День Святого Миколая. Якщо холодно, то і весь сезон буде холодним, а якщо тепло, то зима буде ясною і без сильних морозів.

У цей день прийнято було миритися, при цьому примовляли: «На Миколая клич товариша, клич і ворога, обидва будуть друзі».

Вважалося, якщо господар будинку першим не обійде свій двір, то в наступному році буде біда. Тому на Миколая чоловіки намагалися встати раніше і обійти весь двір. 

Вранці 19 грудня люди обов'язково відправлялися до церкви, служили молебні і тільки після цього накривали багаті столи. Не можна було сумувати в день Миколая - вважалося, що це призведе до сильних морозів.

Микола протегував і шлюбам, тому, йому молилися про щасливе сімейне життя. 

Народні прикмети на 19 грудня

З'явився іній - наступного року вдасться зібрати багатий урожай

Яка погода на Миколу Зимового, таким буде день Микола весняний (22 травня)

Морозний і сонячний день - прикмета того, що буде неврожай в наступному році

Ясна і холодна погода 19 грудня - буде багатий урожай влітку

Скільки снігу на Миколу, стільки навесні і трави буде

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень