Чому 16 липня вважали нещасливим днем: народні прикмети

16 липня православна церква відзначає День Мокія і Марка

У народі день називали Маковим або Стожари. Наші предки вшановували 16 липня маки. Здавна вважалося, що мак чарівний.

Сьогодні прийнято збирати макові зерна, які завжди були символом достатку. Зерна, зібрані в Маків день, потрібно зберегти, а потім освятити в день Медового Спаса, який відбудеться 14 серпня.

Після цього зерна набудуть чудодійних властивостей. Їх потрібно буде скласти в мішечок із тканини і зберігати в домі. Вони будуть притягувати достаток і успіх.

Зерна маку вважаються найкращим оберегом про будь нечистої сили. Так, наприклад, якщо на порозі розсипати мак, то ніхто недобрий в будинок не увійде. Є навіть весільний звичай насипати макові зерна взуття нареченого і нареченої — тоді їх ніхто не зурочить.

Вважали, що особливо добре мак росте на полях битв. Існував переказ, що кров загиблих воїнів піднімається з землі і перетворюється в криваві макові квіти, які просять живих молитися за упокій грішних душ загиблих.

У деяких місцях мак називали квіткою-привидом, і дітям не дозволяли гуляти в місцях, де він росте. Пов’язано це з боязню того, що рослина може висмоктувати людську кров.

Наші предки вважали цей день нещасливим і 16 липня намагалися не братися за нові справи.

За переказами, саме у цей день стратили святих Мокія і Марка, тому удача в цей день від людей відвертається. Усі вчинки і починання в цей день будуть невдалими.

16 липня також сьогодні вшановується сузір'я Стожари. Так раніше називалася Полярна зірка. Вона є символом успіху і багатства. Вважається, що її вплив сьогодні надзвичайно великий.

А тому можна сміливо загадувати бажання і розраховувати на те, що вони збудуться.

З особливою повагою слов'яни ставилися до зірок, оскільки вважали, що це ангели запалюють світло у вікнах своїх будинків і дивляться на людей з небес.

Народні прикмети на 16 липня

Постійно чути гуркіт грому під час грози – до тривалої негоди

Мошки і комарі в'ються колами –  в найближчі 7 днів встановиться гарна погода.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень