Чому 15 березня вважали вітер нещасливим: народні прикмети

У народному календарі 15 березня отримало назву Федот-вітронос, сніговий замет, помітальник, водомет

Раніше існувало повір’я, що в цей день закипають всі підземні ключі, виливаючись останньою відлигою на землю. Тому наші предки чекали відлиги.

Якщо в цей день замість відлиги траплявся мороз, то в народі говорили: «Федот та не той».

Турбот в цей період у наших пращурів вистачало. Вони поспішали в сад, щоб струсити налиплий сніг з гілок дерев і видалити гілки, зламані вітром. Вистачало роботи і в хаті, і на подвір’ї. 

Говорили, що дмуть дуже сильні вітри, але тріскучих морозів більше не передбачається. Хоча й намагалися зайвий раз на вулицю не виходити, щоб не застудитися. 

Оскільки день випадав зазвичай на Великий Піст, рекомендувалося його не порушувати і слідувати монастирським статутам. Старалися 15 березня дотримуватися сухоїдіння, тобто вживати в їжу овочі без будь-якої термічної обробки.

Приймати їжу потрібно було тільки 1 раз на день після заходу сонця. Крім цього, намагалися утримуватися від розваг, поганих думок і лихослів'я.

Народні прикмети на 15 березня

Якщо на Федота мороз, дощ або снігові замети, то трави довго не буде.

Погожий день – до ранньої і теплої весни. Якщо погода погана, то весна буде пізньою.

Який день, таке і літо: теплий – до теплого і мокрого літа, морозний – до холодного, а якщо дощ пішов, то все літо буде дощовим.

Вважалося, що сни з 14 на 15 березня віщують важливі події. Вони скоро здійсняться, але не повністю. А ось сновидіння, що приснилося вдень 15 березня – пусті.

Вітер у день Федота вважався нещасливим, оскільки міг "надути" хворобу/

Наші предки вважали, якщо купити в цей день герань з червоними квітами і не торгуватися, а потім поставити її на підвіконня, то можна задобрити домовика.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень