14 березня - святої Євдокії: що потрібно зробити у цей день

Православна церква 14 березня шанує преподобномученицю Євдокію

День пам’яті святої Євдокії за старим стилем випадав на 1 березня, тобто відкривав весну. Цей день сприймали як важливий перехід природи від одного стану в інший.

У цей день дмуть березневі вітри – найважливіші показники весни. Наші пращури вслухалися в «голос» цих вітрів. У багатьох місцях зустрічали весну, виходячи з глиняними свистунцями на пагорби. Свистіли і дорослі, і діти, впевнені в тому, що чим голоснішим і різноманітнішим буде свист, тим швидше настане весна.

Так свята Євдокія отримала в народі ще одне прізвисько – Свистунія.

За погодою цього дня судили про весну, літо і навіть робили прогнози нам весь рік, звертаючи увагу на вітер, наявність або відсутність снігопаду.

Спостерігали за поведінкою птахів, тварин і комах. Наприклад, якщо прокинувся бабак, вийшов з нори і почав свистіти – це перша ознака весни. Побачивши ластівку, в неї кидали жменю землі, сказавши: «На тобі, ластівка, на гніздо».

Увечері під поріг клали сиру ганчірку. Якщо до ранку вона замерзне, то весна буде холодною.

У народі 14 березня – день милості. Хто цього звичаю дотримується, той подає не тільки за себе, але і за покійних предків. Через добрий вчинок покійним прощаються гріхи.

Городники «під Явдоху» сіють розсаду капусти, вірячи, що вона вже не буде боятися морозів. Якщо розтає сніг і на вулицях стоять калюжі, то пасічники вірять, що вони матимуть так багато меду, як води.

Народні прикмети на 14 березня

Яка Євдокія, таке і літо.

На Плющиху погоже – все літо гоже.

Якщо Євдокія сніг розплющила, весна буде рання.

Звідки дме вітер на Євдокію, звідти він буде дути навесні і влітку.

Ясна погода – до врожаю пшениці.

Сніг в цей день – до врожаю і достатку грибів по осені.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень