Як потрібно провести 14 січня, щоб бути щасливим увесь рік: народні прикмети

14 січня - Новий рік за старим стилем

Старий Новий Рік українці відзначають з 13 на 14 січня. Ця традиція існує з часів переходу на юліанський календар. За церковними календарем 14-го січня також відзначають свято Обрізання Господнього та Василія Великого.

Василів день збігається з Меланки, тож в народі кажуть, що на Новий Рік — зустріч Василя з Меланкою.

У цей день вранці варили гречану кашу, за допомогою якої визначали майбутнє родини на подальший рік. Уважно дивились за процесом приготування. Якщо почне витікати — погана прикмета. А як зняли пінку, а каша яскрава і навариста — це до щастя в домі.

Зварену гречку треба було обов’язково з’їсти — всі їли до останньої ложки, щоб не накликати на себе лиха.

Також вранці всі ходили вдосвіта вмиватись холодною водою з річки чи озера. Це робили — щоб весь рік бути бадьорим та здоровим.

Наші предки вважали, що не можна 13 та 14 січня позичати чи брати у борг гроші. А також не можна виносити сміття — щоб не винести щастя. 

Ще одна важлива традиція на ранок 14 січня — ходити посівати. На Василя всі хлопці різного віку ходять з дому в дім, сиплять на поріг зерно та читають вірші із привітанням господарям. Бажають, щоб наступний рік був щедрим.

Але якщо щедрувати 13 січня могли всі охочі, то посівати хлопці йдуть без дівчат.

Василь у народі вважається покровителем свиней, а тому 14 січня моляться за те, щоб домашні тварини не хворіли. Також кажуть: «Прийшов Васильєв день, і зими прийшла серединка». Старалися провести цей день якомога веселіше. На столі у свято обов'язково повинна бути страва із свинини.

 

Народні прикмети на 14 січня

Якщо іній рясно вкриває всі дерева, буде врожайний рік.

Сніг випаде в цей день — щасливий рік буде.

Вітряна погода або заметіль на Старий Новий рік – до врожаю горіхів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень