Коли у житті українців з'явився Святий Миколай?

19 грудня - найбажаніший день у році для дітлахів

Напередодні свята діти пишуть до Святого Миколая листи зі своїми побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до нього, просячи передусім здоров’я собі та батькам.

У день перед святом згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше. Чи буде подарунок, а чи, можливо, різка? Бо чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик. Ця різочка є своєрідним попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися.

А в ніч на 19 грудня до кожної дитинки приходить Святий Миколай і кладе під подушку подарунки.

Колись господарі у цей день варили пиво, скликали гостей, гуляли, веселилися.

На Поділлі вважалося, хто першим прийде зранку до хати, той буде першим "полазником". "Полазами" вважаються чотири дні в році: Введення, Миколая, Анни і Різдво або Новий рік - четвертий і останній "полаз".

В ці дні також першим перейти подвір'я має господар, не хто інший. Кожен господар встає в цей день раніше, ніж звичайно, і йде дати худобі їсти.

На Київщині хазяїн, прийшовши цього дня із церкви, брав миску зі свяченою водою, паляницю з грудочкою солі, квача з різного зілля, ішов кропити господу, худобу та збіжжя, примовляючи: «Святий Миколай, помилуй та сохрани нас від усякого лиха!».

Св. Миколай опікується воїнами, водіями і мандрівниками, допомагає бідним у скруті, вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців та лучників.

Господині пекли "миколайчиків" - солодкі пряники, вкриті глазур'ю. Їх дозволяли їсти тільки дітям, адже в складі були молочні продукти, які у дорослих, хто поститься, були під забороною.

Як у житті українців зник та знову з'явився Святий Миколай

Радянська влада одним "розчерком пера" - постановою КПРС від 1937 року - замінила Святого Миколая, який був шанований українцями з давніх-давен, на Діда Мороза, "наказавши" саме йому дарувати подарунки на Новий рік.

І так було до 1990 року, коли в Києві відбулося  перше офіційне свято Миколая  для 700 хлопчиків і дівчаток - сиріт та дітей з багатодітних сімей.

Святий Миколай дуже шанований українцями святий. Його образи були в кожній хаті.

Як писав Олександр Довженко у "Зачарованій Десні", люди часто зверталися до святого Миколая як до Божого угодника: просили допомоги і благословення (до речі, його ім'я в перекладі з грецької означає "перемога народу").

Але перші згадки про святого в Україні з'являються значно раніше -  разом з появою християнства.

Ще давні церковні записи засвідчують цей факт: "Напередодні Святого Ніколауса матері тримають напоготові подарунки та різки для своїх дітей" (1555 р.). 

Так само найдавнішою українською іконою Святого Миколая вважається ікона початку 14 століття.

Що не можна робити на Святого Миколая

В цей день триває Різдвяний піст, тож продовжується заборона на вживання м'яса, яєць та молочних продуктів. Також не схвалюються гучні гулянки.

19 грудня у православних християн робиться послаблення посту - дозволяється вживання риби і вживання вина.

Не можна лаятися у цей день і під забороною важка фізична праця.

Народні прикмети: 

Який день на Миколу зимового, такий і на Миколу літнього.

Великий іній - на гарний врожай хліба.

Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину.

З цього дня підходять другі морози - Миколині: "На Студеного Миколу снігу навалить гору".

"Скільки дає день Миколая снігу, стільки буде трави на Миколу теплого".

За матеріалами Інтернет-видань

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень