Як виглядали рівненські кафе та ресторани у минулому столітті (ФОТО)

Ресторанна історія Рівного

У першій половині ХІХ ст. в Рівному та окрузі Казимиру Любомирському (власнику міста) належало 22 корчми, 18 шинків, 2 трактири, 2 рейнських погреби. В місті на той час нараховувалось 5 тисяч городян.

Пізніше, в 1913 р., у Рівному офіційно існувало 35 готелів, при яких неодмінно знаходився або ресторан, або буфет. Також у місті діяло два ресторани і три кафе. 

Постановою міської думи від 19 жовтня 1906 р. дозволялося розміщувати шинки тільки на перших поверхах будинків. Перед входом мав висіти ліхтар, заборонялося завішувати вікна фіранками, верхня частина вхідних дверей також мала бути скляною й прозорою. Між кімнатами не повинно було бути дверей. 

Влада постановила, щоб закуски на буфетному столі зберігали під скляними ковпаками або накривали чистою кісеєю. При кожному такому закладі мусив бути ватерклозет (туалет).

Господар шинку зобов’язаний був наглядати за поведінкою відвідувачів: не допускати безчинств, ігор, танців та співу, що порушують тишу та спокій. Однак для розваг відвідувачів дозволялися струнний оркестр, арфа і грамофон.

До речі, пивні та винні лавки працювали з 8-ї до 23-ї години, ресторани та трактири з 10-ї ранку до 1-ї ночі, ресторани вищого розряду з 12-ї години дня до 3-ї години ночі.

Типовий зал ресторану в Рівному початку ХХ ст.

В 1919 році великої популярності набувають місцеві кабаре «Новий світ», «Варшава» і «Артіль»/ В цей же час в місті діють популярні  кав’ярні «Едвард» і «Раже».

В період окупації, незважаючи на війну, в Рівному продовжували діяти заклади харчування. Найвідомішим був ресторан «Дойчегоф», де відпочивали нацистські офіцери. Там постійно відбувалися концерти, готували в закладі різноманітні страви німецької та європейської кухонь.

Ресторан «Дойчегоф», пізніше в кінці 1940-х — на початку 50-х носив назву «Весна». Будівля не збереглась. Нині на його місці розташований готель "Україна"

Так виглядав інтер’єр казино, яке розташовувалося на вул. Поштовій у Рівному. У часи війни там також можна було попоїсти

Починаючи з 50-х рр у місті відкриваються три великі ресторани - це «Україна», «Спорт», та ресторан, який розміщувався в приміщенні залізничного вокзалу.

До речі, цікаво, що ресторани в приміщенні вокзалу відкривали ще з часів Російської імперії і вважалися обов’язковим вокзальним атрибутом.

Єдиним рестораном, який зберіг свою автентичність і продовжує працювати ось уже 59 років, є ресторан «Спорт» поблизу стадіону «Авангард», який почав приймати відвідувачів у жовтні 1958 року. Мешканці міста швидко оцінили його кухню і охоче туди ходили та, як і нині, святкувати весілля та ювілеї.

Кухарі придумували фірмові страви, які затверджувала спеціальна кулінарна рада. 

В ресторані можна було послухати живу музику, найчастіше це були модні мелодії того часу, в основному, у повільних ритмах. Один-два рази за вечір оркестр грав навіть рок-н-рол.

Ресторан «Спорт» в 60-х рр

У місті також існувало чимало закладів харчування економ-класу. Це, насамперед, різноманітні їдальні (робітничі, студентські, шкільні), де, наприклад, м’ясна котлета могла коштувати 12-25 копійок, а борщ — 5-10 копійок.

Якщо додати гарнір за 3-10 копійок, компот за 5 або чай за 2 копійки, то пообідати у такій їдальні можна було за 25-60 копійок.

Заклади з такими цінами розташовувались здебільшого всередині шкіл, інститутів, промислових підприємств та установ.

Так виглядали рівненські їдальні, студентські кафе в 60-70-х рр.

Також рівняни могли покуштувати пельменів (ліворуч від цього місця зараз розміщений ТРЦ Злата Плаза). 1957 р.

На місті цього тиру (кінець 50-х рр.) тепер розміщений ресторан Lion (Парк ім. Т. Шевченка)

Починаючи з кінця 60-х років замість звичайних їдалень почали з’являтися й кафе із милозвучними назвами, столами на тонких ніжках, з кавою, морозивом і сухим вином. Першим таким кафе став «Супутник», який відкрили при виході з парку Шевченка.

Це була вже не їдальня, бо можна було замовити шніцель, і ще не ресторан, бо не було гардеробу. «Супутник» тоді став на багато років головним місцем відпочинку молодих рівнян.

Улюблене місце рівненської молоді, кафе «Супутник». Фото 80-х рр.

Ще одне популярне кафе 60-70 рр. — «Молочне» (будівлі не збереглись).

Центральний гастроном Рівного (народна назва «Цегельня»)

"Цегельня" була «місцем зустрічі» різних людей — творчої інтелігенції та професури, правоохоронців та журналістів, бізнесменів і «людей особливої професії» та ін. Згадують, що кава у «Цегельні» була найсмачніша.

Ресторан «Горинь» розташовувався на східному виїзді з міста.

За час свого існування завоював славу найбільш романтичного місця, тут зустрічалися закохані пари, або таємні коханці, які хотіли сховатися подалі від допитливих очей городян. Будівля ресторану «Горинь» не збереглася , на його місці нині - автосалон

Ресторан на воді «Ракета» (Гідропарк) з’явився ще у радянський час, але проіснував недовго. Корабель не зберігся

В кінці 80-х — на початку 90-х років ХХ ст. кількість ресторанів і кафе починає стрімко зростати.

Головною особливістю закладів того часу було те, що виникали вони стихійно і досить часто розпочинали свою діяльність з невеликих будівель чи навіть непристосованих приміщень.

Це стосується таких закладів, як «Панда» (район «Ювілейний»), «Іоланта» (район автовокзалу), чи навіть популярного «Фламінго» (район автовокзалу), історія якого починалася в 1996 році з маленької дерев’яної споруди, де розміщувалося лише п’ять столиків, а вже в 2007 році було відкрито нову 4х-поверхову будівлю сучасного «Фламінго» з VІР-кабінками та банкетним залом на 100 місць.

Окремі заклади відкрились у приміщеннях радянських ресторанів чи кафе. Так, на місці кафе «Юність» - нині ресторан «Istanbul», замість кафе «Будівельник» тепер стоїть ресторан «Le Chalet». Кафе «Ластівка» неодноразово змінювало свою назву, нині там - ресторан американської кухні «Техас».

Колись Кафе «Юність», тепер ресторан «Istanbul»

Кафе «Будівельник» перетворилося на ресторан «Le Chalet»

Одна з перших  піцерій міста «Сієста». Фото 2004 року

Першим місцем у Рівному, де можна було скуштувати піцу, була “Піцерія”, тепер "Бруклін", а в 1996 році на вул. Набережній була відкрита “Дока-піца”, там навіть була доставка.

Ресторан Фараон відчинив свої двері у 1998 році. В радянський час там була пивна. Довгий час був одним з найбільш елітних ресторанів міста. 

За матеріалами сайту restorivne.com.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень