Мандруємо Рівненщиною: що цікавого подивитись туристу на Березнівщині?

Перша достовірна письмова згадка про Березне належить до 1445 року

Мальовничі куточки “Надслучанської Швейцарії”, Березнівського дендропарку, заказник “Брище”, залишки Губківського замку, цікаві геологічні та археологічні знахідки - це далеко не весь перелік цікавих місць для туриста, який завітав до Березнівського району Рівненщини. 

«Надслучанська Швейцарія»

Регіональний ландшафтний парк - одне зі 100 чудес природи України.

За легендою, колись місцевий князь одружився на красуні зі Швейцарії. Тому коли батьки швейцарки навідалися в гості до князя, то на березі мальовничої річки Случ вони здивовано крикнули «Яка, ця чудова Швейцарія!!!».

Ландшафтний парк площею в 1721 га був створений в 2000 р. До нього увійшли 6 заказників, 1 заповідне урочище та 7 пам’яток природи. 
 

Крім важливого природоохоронного та естетичного значення «Надслучанська Швейцарія» цінується за свої історичні та рекреаційні об’єкти, такі як Губківський замок, Більчаківські джерела, Соколині гори.

Губківський замок

Замок у Губкові за композицією і пропорціями вважався одним з найдосконаліших у волинській школі оборонних комплексів. Споруда була подібна до трапеції в плані, мала чотири кутових вежі зі стрільницями, в'їзну браму і підйомний міст.

 У дворі знаходилися житлові і господарські будівлі. На подвір'ї замку залишився глибокий колодязь, змурований з каміння. Під замком були льохи та в'язниця.

Тепер на 30-метровій замковій горі, що піднімається над Случем, видно залишки замку. До наших днів дійшли лише частина стін та декілька башт. Крім того там можна побачити і засипаний замковий колодязь. Руїни розміщуються над стрімким схилом і рікою відокремлено від інших будівель.

Більчаківські джерела

Гідрологічна пам'ятка природи Більчаківські джерела займає площу понад 3 га. Проходить через урочище “Щербовець”, що знаходиться між селами Більчаки та Маринин. У глибокому яру в’ється вузенький потічок, що живиться радоновими джерелами.

Радонова вода використовується для лікування захворювань опорно-рухового апарату.

Соколині Гори

[media=91036] 

Ландшафтний заказник місцевого значення. Розташований між селами Більчаки та Губків. Площа 510 га. Заснований у 1983 р. Входить до Надслучанського регіонального ландшафтного парку.

Охоплює круті береги річки Случ, від села Більчаки до села Губків. На цій ділянці річка протікає між крутими, порослими лісом скелястими берегами, які складені гранітами і гнейсами палеопротерозойського віку.

На території заказника ростуть 77 видів рідкісних рослин, в тому числі види, занесені до Червоного списку Європи та Червоної книги України.

Однією з наймальовничіших скель є скеля Князь-гора, що височіє над навколишнім ландшафтом на 60—70 метрів. На її вершині збереглися руїни середньовічного Губківського замку і залишки городища древлян.

Марининсько-Устенські граніти

Між селами Устя, Більчаки і Маринин розташований геологічний заказник Марининсько-Устянські граніти. Його активно використовують скелелази.

Заказник створений у 1983 році для збереження цінних об’єктів і компонентів неживої природи (геологічних оголень, печер, торф'яних відкладень).

Він має площу 85 гектарів в межах Березнівського району та 85 гектарів в межах Корецького району.

Урочище Брище

Зоологічний заказник створений для охорони умов відтворення та проживання одного з найбільших в області поселень бобрів по берегах річки Бобер.

Територія заказника знаходиться в межах Князівського лісництва Березнівського держлісгоспу і представляє собою угіддя мішаного лісу з багатим підліском, а в пониззях - із залишками старого лісу з величезних дубів, вільх, осик по берегах річки Бобер, притоки річки Случ, куди в 1965 році завезено і випущено 20 особин бобрів.

Крім бобрів, тут живуть лосі, дикі свині, косулі, видри, зустрічаються рисі. З рідкісних представників флори зустрічається рідкісний для України центральноєвропейський вид - малий комонник зігнутий.

Березнівський дендропарк

Дендропарк площею 30 га заснований у 1979 році. В ньому росте біля 900 видів різноманітних порід дерев.

Розташований дендропарк на території Березнівського лісового коледжу. 

У парку прокладені прогулянкові доріжки, споруджений каскад ставків, обладнані альтанки й оглядові майданчики; є окрема ділянка декоративних рослин, березовий гай (більше 40 видів берези), сади жасмину, розарій. 

Березнівський краєзнавчий музей

Березнівський краєзнавчий музей, заснований у 1981 році.У його фондах нараховується понад 10 тисяч експонатів.

У відділі історії працюють виставки «Березнівщина в далекому минулому» (первісно-общинний лад, середньовіччя), «Наш край в роки Першої світової війни», «Наш край за часів Речі Посполитої (1921–1939)», «Березнівщина в роки Другої світової війни», «Діяльність ОУН-УПА на території Березнівського району», «Наші земляки в Афганістані».

У краєзнавчому відділі експозиції розповідають про ремесла, промисли, основні заняття, побут, одяг, головні убори, взуття жителів Березнівського Полісся в минулому (більшість експонатів датовано кінцем XIX — початку XX століття).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень