ТОП-15 цікавих фактів про Рівне

А ви знаєте, що у Рівному працювала сестрою милосердя рідна сестра імператора Миколи II?

Найстаріша будівля Рівного - дерев'яна Свято-успенська церква. Храм в Тютковському передмісті міста побудований в 1756 р. на кошти, зібрані прихожанами.

За легендою, в Успенській церкві молився лідер гайдамацкого руху Іван Гонта перед битвою з польською шляхтою. 

***

У 1857 році через Рівне пролягала шосейна дорога Київ-Брест, а в 1873 році ці міста об'єднало залізничне сполучення.

***

У 1906 році в Рівному з'явився перший музей, а в 1912 році увійшла в дію перша електростанція. 

***

У 1916 році Рівне відвідали імператор Микола II та генерал О. Брусилов. 

***

У роки Української демократичної революції 1917-1920 рр у Рівному часто змінювалася влада. Так, у місті органи Центральної Ради існували 11,5 місяців (345 днів), гетьманату – 195 днів, Директорії – 6 місяців (180 днів), радянської влади у 1918 році – 22 дні, у 1919 році – 112 днів, у 1920 році – 47 днів, разом – 181 день.

***

Рівне тричі ставало столицею.

Вперше це сталось на початку минулого століття, коли під натиском більшовиків Директорія Української Народної Республіки на чолі з Симоном Петлюрою була змушена залишити Київ. Тоді столицю перенесли до Рівного, де на залізничній станції стояв вагон з урядовцями. У ті ж буремні роки Рівне оголошують столицею вдруге. Бунтівний отаман Оскілко проголошує наше місто столицею України. Але, як і першого разу, — ненадовго.

Утретє наше місто стає столицею під час фашистської окупації. У 1941 році на окупованій німцями території створюється рейхскомісаріат “Україна” зі столицею у Рівному. 

***

Російський імператор Олександр ІІІ, коли їхав з інспекцією на будівництво Тараканівського форту, відвідав Рівне. У місті він заклав перший камінь під будівництво цегляного Свято-Воскресенського собору. 

***

У будівлі Краєзнавчого музею колись була гімназія, в якій викладав Микола Костомаров і навчався письменник Володимир Короленко, а далі, в 1943 році, була ставка Еріка Коха, бункер якого можна побачити і сьогодні біля музею.

***

Колону Божої Матері, яка була споруджена в 1750 р. під час чуми, зруйнували комуністи у Великодню ніч із 21 на 22 квітня 1952 р. Відновили святиню за сприяння міського голови В. Чайки 25 серпня 2003 р.

***

Рівне відвідували Тарас Шевченко, Микола Лисенко, Володимир Вернадський. Близько 10 років тут жив академік Микола Біляшівський.

Цікавий факт, що сюди у 1792 р. примудрився потрапити легендарний польський генерал Тадеуш Костюшко. Причому у досить романтичній справі. Він приїздив до Людвiки Любомирської, яка була його юнацьким коханням.

***

Про сітку підземних ходів під Рівним ще наприкінці XIX століття, згадуючи своє дитинство, писав відомий письменник Володимир Короленко у повісті «В дурному товаристві», більше відомому за її дитячим варіантом «Діти підземелля».

Згадані Короленком підземні ходи пролягали, як вважають дослідники, у районі сучасної гуманітарної гімназії. Доведено, що підземний хід глибиною 5-7 метрів звідти йшов під річкою Устею до центральної частини міста в район руїн замку князів Любомирських. 

***

Сто років тому в Рівному були вулиці Африканська та Американська. Обидві - в районі пивзаводу: Африканською була нинішня Петра Могили, а Американською - теперішня Маяковського. 

***

Від початку Першої світової війни в Рівному працювала сестрою милосердя... рідна сестра останнього російського імператора Миколи ІІ княжна Ольга. Вона доглядала поранених у місцевому військовому госпіталі.

***

Перший автобусний маршрут з'явився у Рівному в 1910 році. На початку від нашого міста до Житомира автобус йшов... 19 годин! У 1911-му німецький автобус долав  відстань від Рівного до Корця за дві з половиною години.

***

Найдовші у Рівному маршрути - 35-ий і 65-ий: якщо рахувати дорогу в обидва кінці, вийде по 30 кілометрів! Трохи коротший маршрут №42 - 28 км. А найкоротші рівненські маршрути - 32-ий (11 км), та 55 і 56 (по 12 км).

За матеріалами Інтернет-видань

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень