Мандруємо Рівненщиною: шо цікавого можна подивитись у Сарнах?

Сарни розташовані в мальовничому куточку Західного Полісся, саме там, де зливаються води найбільших рік області – Горині і Случа

Сарни – районний центр на півночі Рівненщини. Населений пункт дістав назву від сусіднього села, яке так назвали тому, що колись тут водилося багато сарн (серн) – диких кіз.

Від обласного центру місто Сарни знаходиться на відстанні 90 км, від української столиці – 300 км, від кордону з Білорусією – 67 км. 

Пам'ятник унікальному танку

У центрі Сарн на постаменті в центрі міста стоїть радянська самохідна артилерійська установка СУ-76И, на базі шасі німецького танка Pz Kpfw III. До наших днів у світі збереглися всього два зразки СУ-76і. Один із них - у Сарнах.

Самоходка була затоплена під час звільнення міста Сарни, майже 30 років пролежала на дні річки Случ, потім була піднята і встановлена як пам'ятник на постаменті. 

Костел Преображення Господнього

Римо-католицький храм у Сарнах розташований на вулиці Костельній, 7.

Збудований у 1936-1939 роках замість старого дерев’яного храму. У будівництві допомогали студенти Яґеллонського університету. За проектом планувалась ще дзвіниця, яка не була збудована через початок війни.

У радянські роки храм працював до 1959 року, потім був закритий. Тут спорудили зерносховище, потім - склад харчових продуктів.

Храм повернули вірянам у 1991 році. Відремонтований храм освятили 5 серпня 1995 року.

Парк залізничників

У 1885 році на перехресті залізниць Рівне-Лунинець і Ковель-Коростень  був закладений полустанок, невеличке дерев'яне приміщення. Так і з'явилась на карті поліської залізниці маленька станція «Сарни».

Для працівників станції почали будувати житло, помітно почала зростати і чисельність населення. Отож, подальший розвиток міста тісно був пов'язаний із залізницею.

У 1902 році була проведена гілка Київ-Сарни-Ковель. Після цього в місті було збудоване паровозне депо та вагонна дільниця. У 1905 році заснували Парк залізничників, який донині є центральним парком Сарн.

Краєзнавчий музей

Розташований на вул.Просвіти, 20

У Сарненському історико-етнографічному музеї зібрані історичні пам'ятки, колекція старовинного одягу, предметів побуту, матеріалів які розповідають про промисли та ремесла поліського краю.

На відкритому майданчику представленні архітектурні споруди Волинського Полісся.

Сарненський музей був відкритий 6 листопада 1974 року як краєзнавчий. У 1978 році експозиція музею поповнилась експонатами, які розмістили просто неба:

  • садиба селянина середнього статку;
  • хата селянина-бідняка;
  • кузня;
  • каплиця XVIII ст.;
  • вітряний млин кінця XIX ст.

Нині у музеї налічується понад 7000 експонатів основного та стільки ж науково-допоміжного фонду.

Троїцька церква

Дерев'яна Троїцька церква в Сарнах - одна з найстаріших пам'яток дерев'яного зодчества Полісся.

Церква побудована в селищі Доротичі в 1725 р на кошти поміщика А. Прушинського.

Спочатку Троїцький храм мав дві бані, але з часом завдяки зусиллям настоятеля отця Іоанна була зведена третя - над дзвіницею. У тому ж році побудували будинок для священика, який і зараз стоїть біля церкви. Престол у храмі один - на честь Святої Трійці.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень