10 днів не давали води: «Орест» з Острозької академії розповів про російський полон (ФОТО)

Деталями катувань він поділився з матір’ю

Дмитро Козацький. Справа - кадр з відео, яке з "Орестом" записали окупанти. Дмитро - в полоні у "ДНР". Кадри з сайту malyn.media.
Дмитро Козацький. Справа - кадр з відео, яке з "Орестом" записали окупанти. Дмитро - в полоні у "ДНР". Кадри з сайту malyn.media.

Студент Острозької академії Дмитро Козацький з позивним «Орест» днями повернувся з російського полону. Враження від цього жахливого періоду його життя він розповів матері.

Мама захисника та фотографа з «Азовсталі» Ірина Юрченко каже, що син за 4 місяці російського полону схуд до 55 кілограмів. Але головне, що пережите його не зламало. Спершу він був небагатослівним, адже окупанти не дозволяли полоненим спілкуватись, тож і відвик. Проте зараз Дмитро у гарному настрої, каже мама українського героя:

- Ми дуже щасливі, але ще боротьба та звільнення України триває. Ми обняли Діму, це була така зустріч! Я дуже боялась, що він зміниться, що його події зламають, проте ні! Наші люди та наші воїни – незламні.

 

Він схуд до 55 кілограмів, під час зустрічі майже годину не розмовляв, адже ці чотири місяці полону їм не дозволяли спілкуватись.

 

Я переживаю неймовірний шквал емоцій і хочу, щоб їх відчула кожна мама, кожна родина нашої країни. Щоб ми дочекались усіх з полону, з війни – живими та цілими. Та щоб ми перемогли,– сказала мама «Ореста».

Дмитро Козацький на фронті. Фото з мережі.
Дмитро Козацький на фронті. Фото з мережі.

Ірина Юрченко розповіла, що Дмитро майже не розповідає про своє перебування у полоні, але деякими спогадами він таки поділився. Він переживав голод, фізичні та моральні знущання. Шматочок хліба доводилось розтягувати на один день.

- Йому давали шматочок хліба, а він його ділив на три частини, щоб поїсти протягом дня. Це просто жахіття 21 століття. Він розповів, що їм 10 днів не давали пити води.

 

І говорить, що відтепер цінує кожний кусок хліба та їжу взагалі.

 

За час полону він прочитав Біблію і сказав мені: «Мамо, тепер я знаю, чому ти нас вчила. Я тихенько читав «Отче наш», молився та розмовляв з Богом», – розповіла Ірина.

Мама «Ореста» розповіла, що зараз звільнені полонені перебувають на реабілітації. Їм треба влитись у звичайне життя, адже вони з нього вибились на 7 місяців. Тож попереду – робота з лікарями та психологами. Натомість рідні звільнених з полону сподіваються, що матимуть можливість періодично з ними зустрічатись.

Жінка також розповіла, що її син мріє знову повернутись до фотосправи. Він хоче далі жити й працювати.

Довідка

Дмитро Козацький — студент спеціальності 052 Політологія Національного університету «Острозька академія». Він — керівник пресслужби полку «Азов» та є автором світлини, зробленої на території заблокованого заводу «Азовсталь», якій у народі дали назву «Світло переможе».

Саме Дмитро Козацький публікував фотографії поранених українських військових з Азовсталі, які побачив увесь світ.

Під звуки вибухів він співав пісню «Стефанія», що принесла Україні перемогу на Євробаченні.

Джерело: 24 Канал

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень