За крок до ліквідації жіночої консультації на Драгоманова в Рівному (АУДІО/ФОТО)

Хто став на захист жінок міста

Робоча группа довший час вивчала ці питання, і от сьогодні зясувалося, що заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська проти перенесення жіночої консультації.

Сьогодні, 4 травня, на засіданні робочої групи з’ясувалось, що керівництво міста проти того, аби жіночу консультацію № 1 переносили з поліклініки на Драгоманова.

Нині ця поліклініка в результаті медреформи отримала милозвучну назву

ЦПМСД «Центральний»

Вулиця Драгоманова. Справа колишня Поліклініка №2. Нині це -- ПМСД «Центральний»

Але важливо, що тут, в центрі міста, діє жіноча консультація, яку планували звідси перенести.

Замість неї на п'ятий поверх «Центрального» мали переїхати лікарі з дитячої лікарні, що на Чорновола.

Це, начебто, мало «зекономити кошти» для ЦПМСД «Центральний».

Робоча група довший час вивчала ці питання, і от сьогодні зясувалося, що заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська проти перенесення жіночої консультації.

Робоча группа у кабінеті Галини Кульчинської

Вона каже, що не розуміє такої економії коштів і вважає рішення про виселення жіночої консультації з приміщення на Драгоманова невиправданим.  

Кульчинська пропонує залишати все, як є, а дітей приймати на першому поверсі ЦПМСД «Центральний».

Ось, що думають з приводу перенесення жіночої консультації усі члени робочої групи.

Олег Шрам, головний лікар ЦПМСД «Центральний»:

Я підняв питання виселення жіночої консультації з 5 поверху, бо хочу, щоб у центрі первинної-медико санітарної допомоги «Центральний» були і педіатри. Хочу, щоб людям було зручно прийти до терапевта, сімейного лікаря та відразу піти на прийом до педіатра. Більше того, я не можу постійно розриватись і бігати на Чорновола, бо там постійно потребують наших консультацій. Перевести педіатрів до нас треба.

 

Тетяна Жабчик, заступник головного лікаря міського пологового будинку Рівного:

Це питання для нас дуже болюче. Нас вже кілька разів переводили, ми не можемо поділяти пацієнтів на своїх і чужих. В основному це населення, яке закріплене за центром «Центральний». Розташування консультації у цьому приміщенні дуже важливе, адже жінка може відразу проконсультуватися з іншими спеціалістами, плюс зробити усі необхідні обстеження. До речі, у ЦПМСД «Центральний» саме вторинна ланка займає найбільше площі. Скажу більше, до 2020 року ніхто не відмінить дію нормативно-правових актів, які регулюють діяльність жіночих консультацій. Тобто цю структуру поки законно не можна розділити чи переформувати. Шкода, що нині ми за крок до ліквідації жіночої консультації. На мою думку, нам треба просити гроші на добудову корпусу, який біля нас стоїть пусткою. Це вирішить багато питань.

 

Сергій Сулімовський, головний лікар міського пологового будинку:

Принцип територіальності на вторинній ланці медицини ще ніхто не відміняв. Якщо комісія вирішить перенести тих п’ять кабінетів із жіночої консультації у пологовий будинок, то відразу скажу, що я їх прийму, але при цьому порушу усі закони. В мене немає належних приміщень, куди я б розмістив жіночу консультацію. Якщо й справді є проблема з педіатрами, то переселяйте їх, а приміщення під жіночу консультацію шукайте інше. Але обов’язково в центрі міста, щоб не порушувати той головний принцип – територіальний.

 

Вікторія Покоєвчук, заступник начальника міського управління охорони здоров’я:

Треба вирішувати питання із сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. Але не шляхом виселення жіночої консультації з приміщення центру первинної медико-санітарної допомоги «Центральний». Ми повинні, згідно з чинними нормативно-правовими актами, забезпечити жінкам територіальну зручність. Відверто кажучи, оця зручність для людей, тобто нинішнє місце розташування жіночої консультації, це надбання, а не недолік. Треба все продумати, аби не робити такі собі «полумєри».

 

Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я:

Вважаю, що потрібно дотриматися того територіального принципу, про який усі говорять. Пропоную, щоб кілька лікарів із жіночої консультації залишилися на Драгоманова. Інших ми б розділили на два центри ПМСД – на Грушевського, а решту лікарів переселити у міський пологовий будинок. Як на мене, це збереже усі принципи, і всі залишаться задоволеними.

 

Лариса Галянт, завідувачка дитячою амбулаторією № 4 ЦПМСД «Центральний»:

Ми звикли працювати у будь-яких мовах. Звичайно, хочеться, щоб приміщення було краще. Так вимагають санітарно-гігієнічні умови. Треба, щоб було чисто, щоб був простір, інвентар. Хочеться, щоб лікар був лікарем. Комісія у нас була і бачила, що ми працюємо у ненормальних умовах. Бо 11 лікарів вимушені тіснитися у трьох кабінетах.

 

Галина Кульчинська, заступник міського голови Рівного підсумувала ці розмови так:

Пропоную головному лікарю ЦПМСД «Центральний» Олегу Шраму потіснитися. Розмістити усіх працівників ваших так, щоб вистачило на всіх місця. Перший поверх віддати педіатрам. Адже там треба як мінімум 6-7 кабінетів. Окремий вхід треба, він є. Зручно буде і мамам з візочками. Це буде правильне рішення, по-господарськи. І ми будемо унікальними, адже в одному приміщенні зберемо всіх. І всім буде зручно. Ми повинні розуміти, що зараз ділимо не приватні приміщення, а ті, які належать територіальній громаді. І ми повинні зробити все для зручності громадян.

Плюс стоїть питання щодо добудови другого корпусу колишньої поліклініки. І там і лікарів, й інші структури можна буде посадити.  

Я маю чітку позицію щодо цього, і я проти виселення жіночої консультації з приміщення на Драгоманова. У понеділок говоритимемо з міським головою Володимиром Хомком на цю тему.

 

Очевидно, остаточно всі питання з приводу переселення жіночої консультації з ЦПМСД «Центральний» вирішуватимуть з понеділка, 7 травня. Бо останнє слово – за міським головою.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень