Як за 500 гривень стати власником гуманітарного авто

Куди звертатися, скільки це коштує і які документи необхідно мати

Рівняни, які мають автомобілі визнані гуманітарною допомогою для інвалідів і користуються ним понад 10 років тепер мають змогу безкоштовно отримати їх у власність. А у разі смерті власника-інваліда - у власність його родини. І за таким рішенням тепер не потрібно їхати у Київ. Відповідні зміни Верховна Рада ухвалила наприкінці травня.

У проектні Закону йдеться:

Автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким особа з інвалідністю була забезпечена через органи соціального захисту населення і користувалася більше 10 років, за рішенням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, може бути безкоштовно переданий у власність особі з інвалідністю, законному представнику недієздатної особи з інвалідністю чи дитини з інвалідністю за їх бажанням у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Після смерті особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю були забезпечені через органи соціального захисту населення, за бажанням членів їх сімей, спадкоємців передається їм у власність безоплатно за рішенням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.”.

Відповідно до цього, рішення про передачу авто ухвалює тепер голова облдержадміністрації за рекомендацією спеціальної комісії.

До її складу входять представники управління соцзхисту, митниці, фіскальної служби, сервісних центрів МВС.

Отож спершу користувачу такої автівки необхідно написати заяву у соцзахист. Там збирають усі ваші документи і надають на розгляд комісії.

Що відбувається далі - розповідає заступник сервісного центру МВС у Рівненській області і одного із членів комісії при Рівненській ОДА Віктор Залюбовський:

- І робоча група рекомендує голові обласної адміністрації визнати ці автомобілі за тим інвалідом, який прокористувався ним понад 10 років. І після того управління соцзахисту видає довідку про те, щоб перереєструвати на нього. І вже з цією довідкою майбутній власник іде в будь-який сервісний центр МВС на території України бере із собою паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про реєстрацію, автомобіль, який оглядається експертом і перереєстровує на себе.

За його словами, обласній комісії повернули заяви із Києва ще з 2015 року. 

Важливо зауважити, що у випадку, коли реєстрацію авто проводять після смерті інваліда, власником транспорту може стати член сім`ї, який проживав із ним на момент смерті.

Довідку про реєстрацію також необхідно надати комісії.

При реєстрації авто договір купівлі-продажу укладати не потрібно.

А державні номерні знаки можна не змінювати. Отож реєстрація коштуватиме

Вартість послуги:

Для транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД (із видачою номерного знака) — 481,91

послуга — 152 гривні 63 копійки;

державний номерний знак — 128,28;

бланк свідоцтва — 201.

Для  транспортних засобів усіх категорій іноземного виробництва (із видачею номерного знака) — 519,43

послуга — 190,15;

державний номерний знак — 128,28;

бланк свідоцтва — 201.

У випадку, коли людина з обмеженими можливостями перереєструвала авто на себе, вона може знову стаи  в чергу на отримання гуманітарної допомоги.

Оскільки вже кілька років органи соцзахисту автівками нікого не забезпечують, лишається варіант ввести з-за кордону авто без розмитнення.

За умови, що транспорт відповідатиме стандартам Євро-5, а об’єм двигуна не перевищуватиме 1,8 л.

До слова, комісія при ОДА також має повноваження визнавати гуманітарною допомогою вантажі до 3-х тон.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень