Чи є свобода слова на Рівненщині через 17 років після зникнення Гонгадзе

Статистика невтішна

З нагоди 17-річчя з часу зникнення відомого українського журналіста Георгія Гонгадзе журналісти вирішили розповісти про теперішній стан свободи слова в Україні та на Рівненщині зокрема. 

Так, жодну справу про порушення прав журналістів на Рівненщині поліцейські не змогли завершити протягом кількох останніх років. Кримінальні провадження щодо перешкоджання журналістській діяльності, погроз працівникам ЗМІ тощо закривають, не довівши їх до стадії судового розгляду. 

Сумну статистику повідомила представник Інституту масової інформації Антоніна Торбіч на прес-конференції, присвяченій питанню перешкоджання роботі преси: 

В Україні з початку 2017 року є 173 факти перешкоджання журналістській діяльності. Серед інших областей Рівненщина посідає дев'яте місце за кількістю таких справ: їх у нас з початку року було сім. Лідерами серед регіонів за кількістю фактів перешкоджання роботі журналістів є Київська, Миколаївська та Волинська області. 

Начальник слідчого відділу Нацполіції Рівненської області Олександр Панасюк каже, що з початку 2015-го вони відкривали 23 провадження, де фігурували журналісти. 15 з них закрили через відсудність складу злочину. Дві все ж скерували до суду, але в одному випадку - з угодою про примирення, а в іншому було ДТП. Також зареєстрували кілька фактів крадіжок.

До прикладу - пограбування знімальної групи ТСН взимку в Рівному. 

Нині правоохоронці продовжують розслідувати ще шість справ.

Закриті провадження Панасюк коментувати не став. Сказав, що має право розповідати про деталі справи лише особисто потерпілим. 

Втім, є й позитивна динаміка, зазначає Антоніна Торбіч:

Протягом 2016-го в Україні до суду скерували 31 справу за фактом порушення свободи слова. У 2015-му їх було вдвічі менше, за цей рік – вже 14 таких справ передали до суду на території України. 

Нагадаємо, що остання резонансна справа щодо перешкоджання журналістській діяльності в нашій області сталася тиждень тому на Дубровиччині. Коли знімальна група програми "Українські сенсації" стежила за бурштинокопачами, їхню автівку оточили вісім автомобілів, звідки вийшли чоловіки в балаклавах. Журналістів примусили стерти відзняті відеоматеріали. 

«Криша» старателів напала на журналістів центрального телеканалу (ВІДЕО)

Олександр Панасюк заявив, що особи зловмисників слідчі встановили, але деталей не розкрив. Бо, пояснив,

це - таємниця слідства. 

Керівник слідчого відділу лише зауважив, що завершити розслідування у кримінальних провадженнях збираються протягом кількох наступних тижнів. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень