Військові повстали проти «Острозької академії»

Ми з'ясували деякі деталі щодо спірної будівлі, яку орендує військовий ліцей

Під стінами Національного університету «Острозька академія» сьогодні розгорнули пікет. Намет, плакати та автомобільні шини там розташували представники «Острозького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою», що перебуває у комунальній власності Рівненської обласної ради.

Причиною пікету став спальний корпус, який ліцей орендує у «Острозької академії». За словами першого проректора з навчально-наукової роботи академії Петра Кралюка, термін оренди закінчився 7 січня. Хоча у ліцеї про це знали, і відповідні судові засідання з цього приводу відбувалися ще з грудня, представників ліцею на засіданнях не було. При цьому сам пікет, за словами Петра Кралюка, був нетривалим, не більше 20 хвилин.

Ну, нібито було заявлено, що вони збираються тут днювати та ночувати, але через 20 хвилин усе це було складено, і ті пікетувальники поїхали. І ніхто із пікетуючих не підійшов до адміністрації університету. Представники ліцею, оскільки це комунальна власність, вони мали б звернутися до Міністерства освіти і вирішити це питання, але вони реально нічого не зробили. Як на мене, це є чисто піар акція, - розповів Петро Кралюк.

Також Петро Кралюк стверджує, що у суді, який відбувся 20 грудня, було оголошено, що Острозька академія пропонує продовжити термін оренди корпусу ще на півтора роки, втім, і на цьому засіданні представників ліцею не було.

Натомість у «Острозькому обласному ліцеї-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою» нам розповіли, що питання щодо оренди корпусу тягнеться ще від 2009 року. За словами заступника начальника ліцею з навчально-виховної роботи Ігоря Приступи, університет сьогодні пікетували представники громадської організації «Захисник ліцею», і це була попереджувальна акція.

Раніше це приміщення належало одній з військових частин Рівненщини, проте після 2002 року це майно передали Острозькій академії, а в ліцеї переуклали договір оренди уже із «Острозькою академією». 

Ліцей орендує майно у національного університету «Острозька академія», і існує з 2001 року ліцей. Три договори у нас, які формують оренду, ми вклали в розбиті приміщення кошти органів обласної влади, майже 4 млн. грн.. Коли ми це зробили, тоді нам з університету сказали, що ми повинні звільнити усі ці приміщення. З 2009 року у нас тягнуться усі ці позови, - розповідає Ігор Приступа.   

За словами Ігоря Приступи на сьогодні відбулося уже 28 засідань різних інстанцій, адміністративних судів і вищих господарських, і всі рішення були прийняті на користь військового ліцею. За двома іншими договорами оренду ліцею продовжили до 2024 року. Єдиний договір оренди, який не продовжили, стосується головного корпусу ліцею, адже ректор «Острозької академії» ще у вересні звернувся до Міністерства освіти із заявою, що продовжувати оренду не буде, а ці приміщення використовуватиме для потреб університету. Як відзначив Ігор Приступа, про цю проблему знають і в обласній раді, і обласній адміністрації, проте усі нині зайняли позицію вичікування. 

На сьогодні у військовому ліцеї навчається 150 хлопців з усієї Рівненської області, є й кілька студентів з сусідніх регіонів. При цьому майже 80% студентів – діти пільгових категорій – діти сироти, позбавлені батьківського піклування, чорнобильці, діти учасників АТО та інші. Завтра усі вони після канікул повернуться до навчання.

Поки звільняти приміщення ліцей не буде. За словами Ігоря Приступи, чекатимуть на чергове судове засідання, найближче заплановане на 16 січня.  

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень