Війни торговців: чому у селах на Рівненщині виторг мають продавці з бусів, а податки платять сільмаги?

Їх женуть з одних сіл – вони з’являються в інших

Навіть у невеликих селах Рівненщини, до яких дороги вкрай погані, тепер є по кілька сільмагів.

Останнім часом усю торгівлю їм перебивають заїжджі торговці, котрі усе те ж саме продають з машин, роз’їжджаючи селом.

Колись у такий спосіб у селах продавали специфічний товар, як насіння чи вугілля, тепер возять усе.

І хоча така торгівля ковбасою-тюлькою-маслом і чим завгодно не регламентована жодними санітарними правилами, пенсіонери тішаться, бо дешевше і під саму хату привозять.

А на те, що вони торгують без масок, антисептиків, без дотримання соціальної дистанції й невідомо, якого походження їхній товар, у селах ні у кого немає ради.

Ми беремо ліцензії, платимо податки, проводимо дезінфекцію, виконуємо усі приписи – і не маємо виручки через цих зайд! Минулої суботи, приміром, на мене склали протокол через відсутність поклеєної на підлозі стрічки для дотримання соціальної дистанції.


У мене є запис, на якому чітко видно, що жодна санітарна норма, які висувають нам, у цих бусах не дотримана. Яка дистанція на тій виїзній торгівлі?! За що вони взагалі несуть відповідальність і яка від них вигода селу, адже вони тут нікому й копійки не платять?! – обурюється підприємець з Костополя на Рівненщині Олександр Гордійчук.

Сергій Коваль

Депутат Головинської сільради колишнього Костопільського, а нині Рівненського району Анатолій Гриб також підприємець, торгує у сільській крамниці. І має ту ж саму проблему: заїжджі нахабно стають просто перед його магазином і розгортають торгівлю тим самим крамом.

Тому податки, санітарні норми, ліцензії тощо – це його клопіт, а виручка йде іншим людям. Він каже, що порушував це питання на сесії сільради, та все дарма – нічого не змінилося.

У понеділок підприємці, які торгують у різних селах Головинської громади, пішли на зустріч з головою. З ними зустрівся заступник голови Сергій Коваль (колишній голова Костопільської райдержадміністрації).

І повідомив, що з 15 березня рішенням комісії з надзвичайних ситуацій Головинської ОТГ виїзна торгівля тимчасово заборонена через погіршення епідемічної ситуації, пов’язаної з коронавірусом.

Однак це рішення – тимчасове, і проблему по суті не вирішує. Сільська рада насправді не хоче втрачати жодну людину, яка працює в селі, адже робота – це податки, на які розраховує місцевий бюджет.


Громада уже прогнозує проблеми з фінансуванням, наприклад, місцевого ФАПу.

Підприємець Олександр Гордійчук та голова ГО "Підприємці Костопільщини" Одіссей Сепіанов

Відтак Сергій Коваль обіцяє подати запит від Головинської ОТГ до Рівненської ОДА з проханням детально роз’яснити порядок ведення виїзної торгівлі.

Одночасно такий же запит подає і ГО «Підприємці Костопільщини». А тим часом

Сергій Коваль пропонує, аби підприємці вибрали в кожному селі ділянку під базар і орендували її з тим, аби самі могли встановлювати плату за торгівлю з машин.
 

Торгувати на сільському базарі там зможуть і заїжджі, якщо їм так буде вигідно, і місцеві. Виконком встановить день тижня для базарної торгівлі.

Кілька років тому подібна проблема виникла і в Рівному: власники традиційних кав’ярень нарікали на мобільні кав’ярні, які також ставали будь-де.

Автокава

Подекуди такі авто торгували хлібом, випічкою та іншим товаром. Їх у місті стало надто багато, адже правил розміщення таких торговельних точок не було, бюджет від цієї торгівлі не одержував нічого.

Міська влада почала вести діалог з власниками автокав, розробила умови, затвердила місця у Рівному, де можна розміщувати пересувні кав’ярні, і виставили їх на аукціон.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень