Ставка на – чотирьох! Про кандидатів на виборах міського голови Рівного

Замітки на полях передвиборчих перегонів

Робити прогнози на виборах справа невдячна і марна. Ми можемо аналізувати собі різне, але карта ляже не так, піде дощ, трапиться елементарне диво, чи халепа, і всі наші аналізи підуть прахом.

Тому сказане далі можна брати до уваги, але вважати чимось безпомилковим не варто.

ОТЖЕ

 

Стали відомі імена всіх претендентів на посаду міського голови. Повний список подаємо нижче. Перші аналітичні тексти показують, що на думку рівненських працівників пера та клавіатури головних конкурентів двоє: Хомко та Якимець.

Сильні сторони обох конкурентів є продовженням їхніх вад і навпаки.

На користь Хомка грає досвід та очевидні успіхи на посаді голови. Їх можна заперечувати, але тут ми вже вступаємо в зону емоцій, симпатій та упереджень. Факт стрімкого виходу Рівного із 18-го місця у рейтингу міст на 8-му позицію не заперечує ніхто. Цей злет стався за період семирічної каденції Хомка, але саме ці сім років є і його мінусом: вважається, що люди тепер можуть хотіти чогось «нового».

Образ «нового» припасовує до себе Якимець, його кампанія є вже достатньо тривалою, інтенсивною і багато в чому – ефективною. Він симпатичний, молодий, добре говорить і не обмежений у грошах.  «Новий кандидат для нових часів». Його проблема в тому, що далеко не всі прагнуть ризикувати і гратися з чимось «новим».

Тут виникає суперечність двох базових бажань кожної людини. З одного боку ми всі прагнемо – безпеки: захисту, спокою та впевненості у завтрашньому дні. З іншого – ми всі прагнемо насолод і задоволень. Останнє є неможливим без певного ризику.

З одного боку, хто не ризикує, той не п’є шампанського, з іншого – кожен ризик має свою ціну, а кожне задоволення – розплату. Чи як каже відомий афоризм: «усе, що приносить нам задоволення, типово є – шкідливим».

Яка із цих двох тенденцій (який із цих двох умонастроїв) переможе серед виборців, не знає ніхто. Ми народ, який любить ризик і готовий грати ва-банк. Майдан і все, що сталося потому, є одним із характерних прикладів.

Але ми народ і багато в чому – пасивний та обережний. А в чомусь мудрий і зважений. А в чомусь і дурний. Різний. Тому яка із тенденцій переможе конкретно в Рівному сказати важко. Багато залежатиме від погоди в день виборів та спонтанних рішень у самій кабінці.

Хто на третього?

 

Чи може хтось вклинитися у боротьбу означених двох?... Може, і в першу чергу – Муляренко. Він іще новіший за Якимця. На відміну від останнього він – рівнянин. За ним є реальний життєвий досвід конкретних справ (а точніше – власної справи, яку він може всім реально продемонструвати), та головне, що за ним стоїть БПП.

Однак, і з Муляренком те, що робить його сильним, те ж одночасно є і його вадою. Передовсім – БПП.

Не володію даними про рейтинг цієї політичної сили у Рівному, однак вчора почув від серйозної людини з Кузнецовська про дивний факт. У місті Рівненських атомників рейтинг довіри до Порошенка складає (увага) 38%. Якщо це правда, то це якийсь феноменальний показник, навіть, із врахуванням усіх можливих похибок і накруток.

Зрозуміло, що рейтинг Порошенка – це не зовсім рейтинг БПП «Солідарність». Але навіть, якщо у Рівному той рейтинг є удвічі меншим і складає хай 15%, то Муляренко раптом одразу стає не стільки «третім», як і дуже ймовірним – «другим».

До того ж, треба розуміти, що на Муляренка працюватиме – Телевізор. І не «Рівне1», чи інший місцевий канал із постійним марафоном у не надто цікавому ключі однотипних розмов, а всі – провідні телеканали країни.

І тут важливою буде не сама реклама, а якийсь несподіваний політичний виверт із боку Порошенка. Бо, насправді, вибори ці наші вони хоч і місцеві, але їх доля значною мірою буде вирішуватися – у Києві. Заявить президент щось резонансне, зробить щось вартісне (чи подасть це як – вартісне), і рейтинги БПП повсюдно зростуть. Зробить щось нездале чи дурне – проваляться.

У цьому плані Муляренко має потенційний бонус, якого немає ні в Хомка (який іде самовисуванням), ні в Якимця, який іде від, фактично, неіснуючої партії «Громадський контроль» (яку він сам і створив для себе під вибори). Тобто їм двом на допомогу центральних телеканалів розраховувати не доводиться. Муляренку ж – навпаки.

Кондотьєр

 

Третім може виявитися і Лащук. Точніше не так. Шанси Лащука є реально дуже низькі. За ним немає ресурсу. Ніякого. Він – одинак, степовий вовк, кондотьєр. Він то, насправді, і грає в рулетку політичного життя на повну котушку. Але це – російська рулетка. У тому смислі, що шанси перемогти у нього -- мінімальні..

Для цього потрібно, щоб у взаємному поборюванні Хомко та Якимець максимально дискредитували одне одного. Просто, щоб розбили одне одного вщент. І, при цьому, щоб Порошенко раптом заявив чи зробив щось таке, що у більшості рівнян викликало: обурення, лють, сміх чи – зневагу.

Якби карта лягла саме так, то Лащук міг би навіть і перемогти. Однак, шанси на такий дивний збіг є нереально малими.

«Чудова Сімка»

 

Решта сім кандидатів, йдучи на ці вибори, швидше за все перемагати не збираються, а деякі навіть і не хочуть. Хтось, йде аби «технічно»  мочити переважно когось ОДНОГО із головних конкурентів. Хтось – аби засвітитися чи можливо й підзаробити, якщо трапиться другий тур, і ті, хто в нього вийдуть, захочуть купувати їхню підтримку. Дівчата, можливо, дійсно вірять у якусь свою «щасливу планіду». На те вони і дівчата. Їхні фантазії іноді справджуються.

«А що другого туру може не бути?»

 

Цілком можливо. Хто вам сказав, що – буде? Це вибори. Їх і самих ще може не бути. І, хоча більшість оглядачів навіть й думки не припускають, що другового туру не буде, але я б, особисто, усім радив дочекатися – першого.

Це буде цікаво – побачити здивовані обличчя кандидатів, якщо хтось із них раптом переможе вже у першому турі. Найбільш здивованим буде, напевно, сам той, хто переможе. А вже якими невимовно здивованими будуть працівники штабів. Це буде «картина маслом».

 

Щасливе число

 

Кажуть, що в якійсь зі Східних традицій число 11 вважається щасливим. Бо, мовляв, саме по собі це число – симетричне, а до того ж 1+1 дає 2. Якою логікою керуються ці тибетські чи малайські астрологи мені невідомо, але очевидно, що число 11 неминуче виявиться для когось із наших кандидатів – щасливим. Швидше за все, для когось із перших чотирьох. Вочевидь, для того, хто переможе і залишиться – один.
Як перст.

PS. До речі, ще про одне число. Число «2». Воно реально є магічним для цих виборів. І той кандидат, який найкраще справиться з його магією, напевно, й отримає найбільші шанси перемогти. Однак, про це ми поговоримо вже іншим разом.

Список зареєстрованих кандидатів виглядає так: 

  • чинний міський голова Рівного Володимир Хомко
  • голова «Громадського контролю» Дмитро Якимець
  • колишній очільник рівненської обласної міліції та кандидат від партії «Громадянська позиція» Григорій Зарічнюк
  • волонтерка Вікторія Шинкаренко;
  • відомий велокавоман та представник партії «Сила людей» Зураб Кантарія;
  • висуванець Блоку Петра Порошенка «Солідарність» і радник голови ОДА Олексій Муляренко
  • безпартійний директор юридичної фірми Олег Ляшко
  • скандальна «майданівка», самовисуванка Юлія Герасимюк
  • головний «свободівець» області, депутат облради Олексій Бучинський
  • відомий борець за вклади радянського «Ощадбанку», самовисуванець Василь Цинко
  • висуванець Європейської партії і вже не вперше претендент на мерське крісло Олександр Лащук.

 

Позиція автора може не співпадати з позицією редакції.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень