Скільки людей на Рівненщині понад сотню разів задарма віддали свою кров

14 червня відзначають Всесвітній день донора крові

У Рівненську обласну станцію переливання крові із благородною метою щорічно приходить близько 6-ти тисяч донорів.

Але загалом в області їх значно більше, адже є ще й районні відділення та відділення трансфузіології в обласній лікарні.

Таким чином, загалом на Рівненщині близько 13-ти тисяч крово- і  плазмо здач. Проте вже нині, за неповних півроку, їх кількість значно зросла.

Більше того, на Рівненщині є поважна кількість почесних і заслужених донорів України, розповідає заступник головного лікаря Рівненської обласної станції переливання крові Ніна Симків:

- На цей час кількість донорів десь до п’яти тисяч зросла ще за неповних півроку. На 1 січня поточного року кількість почесних донорів України у нас в області склала 2 тисячі 518 осіб, а кількість заслужених донорів, тобто, які здали 100 і більше разів, які активно залучали до донорства інших, то таких у нас людей є дев’ять.

Водночас, донори у місті більш активні, тобто, серед них більше тих, хто здає кров не одноразово, а декілька разів на рік. І досить часто вони роблять це безкоштовно, - зауважує Ніна Симків.

Серед них значна кількість загітовані волонтерами. Частими відвідувачами є також представники силових структур, як от надзвичайники. Таким донорам у станції переливання крові особливо раді, адже впевнені у їхньому фізичному здоров’ї.  

Ніна Симків також розвіює міф про те, що донорство – шкідливе.

По-перше, при здачі крові використовуються виключно одноразові пластикові комплекти.

По-друге, донор заразом може оцінити стан свого здоров’я – проводиться дослідження донорської крові на інфекції гепатиту B і C, ВІЛ-інфекцію і сифіліс.

По-третє, під час здачі крові іде оновлення клітин організму.

Найважче, звичайно, у разі потреби знайти кров IV групи з резус фактором «-».

Адже, згідно із статистикою, у популяції населення найбільш рідко зустрічається саме ця група крові. Людей із IV (-) приблизно від 6 до 8%.

Утім, якщо йдеться про плазму – проблем немає, бо вона може довше зберігатися.

У замороженому стані - близько 3-х років. Проблема може виникнути тоді, коли кров цієї групи необхідна у великій кількості, тобто, коли потреба полягає саме у еритроцитах - це та частина, яка зберігається лише від 35-ти до 42-х днів. Їхній запас треба постійно поновлювати.

У деяких випадках за донорство платять

Постанова Кабміну передбачає оплату за здачу крові. Йдеться про рідкісні групи крові, або коли донора викликають у пункт здачі крові. У такому випадку за Вашу кров заплатять 16  гривень за 100 мл. А донор, зазвичай, здає 450 мл.

Але нині в Україні намагаються поширювати світову практику, щоб на таку справу люди йшли добровільно і безкоштовно. І Ніна Симків зауважує, що рівняни, здебільшого, не меркантильні.  

До речі, 22 травня вартість продуктового набору чи талону, який видають після здачі крові, зріс з 20-ти до 57-ми гривень.

За бажанням від цього можна відмовитися.

Що і зробили напередодні почесні гості станції переливання крові.

Тож ці набори волонтери передадуть в обласну дитячу лікарню.

Напередодні Всесвітнього дня донора крові рятувальники Рівненщини разом з головою ОДА Олексієм Муляренком та заступником голови Рівненської облради Олександром Корнійчуком прийшли здати кров для півторарічного Владислава Кур`яти, який ще з квітня перебуває у важкому стані в опіковому центрі Рівненської обласної лікарні.  

Як завужує Ніна Симків, в обласній станції переливання крові чекають душевно і фізично здорових людей.

Тут переконані: якщо людина іде з добрими намірами поділитися частиною своєї крові, то і донор почувається добре під час і після здачі крові, і така кров у подальшому буде дійсно корисною.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень