Різдвяні традиції публічних рівнян

Ми вирішили пригадати дещо про відомих у місті людей

Кажуть, що «Різдво – це не час, коли ти відкриваєш подарунки, це час, коли ти повинен відкрити своє серце». А деякі знані у Рівному люди відкрили нам особливості свого святкування...

ІРИНА ПЕРВУШЕВСЬКА - директор ПДМ, кавалер ордена княгині Ольги:

 

- Моє дитинство пройшло у Львові. Відповідно, на святкування Різдва впливали не тільки етнічні родові традиції моїх батьків (батько мав польсько-російське коріння, мати - австрійсько- болгарське), а й традиції старовинного Львова, де масово проживали представники різних національностей... Серед моїх однокласників в школі за числом 9 були майже 50% - євреї, 20% - поляки, 20% - росіяни, і всього лише 10% - українці - галичани... І всі діти виховувалися в сім’ях, які приховували свої релігійні приналежності. Час був такий - совковий...

Ірина Олександрівна поділилася з нами спогадами про те, як мама завжди переживала, щоб перед релігійними святами з хати не виходили аромати смачних страв і наказувала дітям нікому не розказувати, що їхня родина святкує вдома. В тому числі, й  Різдво, яке було улюбленим святом, бо це ж ялинка, колядки, таємні ходіння-колядування по знайомих і друзях батьків.... Традиції приготування куті пані Первушевська зберігає зі Львова: відварений рис, родзинки, волоські горіхи, мед, розведений з цукром, шоколад (чорний, справжній, кондитерський) і мак, перетертий з медом. Сьогодні вона готує таку кутю та більш звичну - з пшеницею. У родині директора ПДМ це вже традиція – смакувати два види куті. Щодо колядок, то любить ті, що співає палацівська "Веснянка". В них мудрість, етнічне єднання та національна ідентифікація, чого так іноді не вистачає українцям. А головне правило Різдва - бути разом у родині і прагнути до єднання та єдності в країні.

- Мій онук це розуміє.... Діти в ПДМ це розуміють.... І в цьому сенс мого буття...- каже Ірина Первушевська.

 

ОЛЕКСАНДР ХАРВАТ - фотограф, заслужений художник Міжнародної федерації фотомистецтва, Посол Миру

Цей чоловік, який вміє зупиняти час і ловити мить, в шкільні часи, попри заборону вчителів, завжди ходив колядувати. Бо вже тоді шанував Різдво та бачив у цьому певну романтику. До того ж заробляв якісь гроші, часом навіть непогані. Каже, що співати не дуже вміє, але в групі це проходило. Більшість людей впускали в хату, але були й такі, які закривалися й виключали світло, ніби нікого немає вдома. Найбільше любить згадувати, як ходили з зіркою, в якій світились лампочки від батарейок. Це було гарно. А співали "По всьому світу стала новина ...", тому й любить цю колядку найбільше. А чи не єдиною стравою, яку любить і вміє готувати, є кутя. Звечора запарює в посуді Zepter пшеницю і до наступного дня вона готова. Потім обов'язково додає мак, горіхи, родзинки і мед.

ЕДУАРД ГЕРАСИМЧУК - екс-начальник обласної ДАІ, депутат міської ради кількох скликань, активіст

Едуард Герасимчук теж вміє готувати кутю. Навіть рецептом поділився:

- У нашій сім'ї готують традиційну, класичну кутю. Варимо з пшениці (дехто використовує перловку, але ми такого не любимо). Замочуємо пшеницю на ніч, тоді вона швидко вариться - до півгодини. А далі як усі - додаємо мед, розтоплений на водяній бані, тертий мак, горіхи (у нас вони власні) і родзинки. Іноді "збагачуємо" свою кутю заморськими сухофруктами, але це частіше на Щедрий вечір. І доливаємо туди трохи узвару, це робить її соковитішою. Ото й усе. Кутя у нашій сім'ї з'їдається швидко, бо і ми усі любимо, і гості охоче пригощаються. Тому й порцію завжди робимо чималу.

Люблять у родині Герасимчуків і колядувати. Найчастіше співають " В місті Вифлеємі сталася новина". Насамперед, тому, що ця колядка не надто відома і люди слухають її з особливим задоволенням. І, крім того, у ній є дуже зворушливі слова, на яких клубок до горла підступає. Слова, які символізують велику, неосяжну любов людини до Бога, схилення перед Ним. До речі, саме колядування у цій родині вважають найяскравішою частиною Різдва. Ходять до друзів і рідних з баяном, дзвіночком, різдвяною зіркою та у національному вбранні. А часом, дорогою, колядують й зовсім незнайомим людям. Їх навіть до магазинів та кав'ярень кілька разів запрошували, побачивши таку веселу компанію. Але цього року Герасимчуки колядуватимуть лише вдома, бо ж мають кількамісячного синочка. Але обіцяють, коли малюк підросте, і його залучити до свого "ансмаблю". чи то вертепу.

ГЕННАДІЙ ФІСЬКОВ - диригент симфонічного оркестру "BREVIS"

Якщо ви колись на Різдво в Мізочі бачили п’ятикласника з акордеоном, то знайте, що тепер він керує симфонічним оркестром. Але про різдвяні традиції не забуває та, з задоволенням, і зараз співає «На небі зірка ясна засяла». А тоді, в дитинстві, дуже любив колядувати рідному дядьку, який приїздив на свята з Сибіру, бо той, від радості та щастя, завжди давав багато грошей)) А щодо куті, то Геннадій Фіськов надає перевагу класичній. Що й не дивно було почути від любителя класичник рок-хітів))

ІВАННА СМАЧИЛО - начальник Територіального управління юстиції у Рівненській області

Незважаючи на зайнятість, Іванна Смачило завжди має час і натхнення на приготування куті – з пшениці, маку, горіхів, родзинок, меду та узвару. Колядки любить усі, особливо коли їх співають діти. І сама, коли маленькою була, завжди ходила по хатах колядувати. До родичів, сусідів та незнайомих людей. А ще спостерігала різне сприйняття людей у 80-тих роках до таких колядників. Хтось плакав розчулений або просто радів, хтось насторожено слухав, хтось не пускав, хтось казав, що "у ніх уже калядавалі".

ПАВЛО КРАСНОПОЛЬСЬКИЙ (BorneO) - професійний Dj, ведучий Радіо Трек

Наш BorneO хлопець не надто вередливий)) Йому головне, щоб в куті пшениця і мед були. І ніяких секретів - тільки природні компоненти)) До речі, природа наділила його хорошими вокальними даними, але в дитинстві Паша завжди йшов шляхом найменшого спротиву, тому..."Дайте, дядьку, п’ятака" завжди була актуальною. Каже, що це й зараз непогано спрацьовує)) І «дядько п’ятака давав», тому, так приємно було рахувати наколядовані гроші. А було й таке, що BorneO колядував «під гітару». А що робити, коли немає народних інструментів? Каже, що три заповітних акорди - і колядка на мелодію від "Мурки" готова))

У році багато гарних свят, але Різдво – особливе! Смачної вам куті! Святкуйте з Радіо Трек!

Стежте за новинами на сторінках Радіо Трек у Facebook та Telegram  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Наталка Панфілова

Наталка Панфілова

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень