Рівнянин із BBC перекреслив Green Grey через кліп у Львові (ФОТО/ВІДЕО)

Роман Лебедь Unlimited (AK)

Роман Лебедь – людина добре відома в колах рівненських журналістів, музикантів та активістів.

Уже довший час він мешкає в Києві, працюючи на українську службу ВВС, однак, не забуває і про Рівне.

Зокрема саме завдяки Роману, до Рівного періодично приїжджають різноманітні рок-команди переважно альтернативного спрямування, концерти яких він тут організовує.

Проте не всі рок-гурти Романові однаково милі.

Роман Лебедь

Учора цей непересічний екс-рівнянин написав великий пост на своїй сторінці у ФБ, присвячений відомій українській групі GREEN GREY.

Групі, яка 20 листопада оприлюднила своє нове музичне відео. Цікаво, що це чи не перша пісня Green Grey українською мовою, але посутньо вона спрямована саме на захист мови російської.

Точніше, на захист права розмовляти російською в Україні.

Власне, саме на це відео і відреагував Роман Лебедь. Наводимо його допис нижче без змін.

Далі в тексті періодично -- чорно-білі скриншоти з кліпу Green Grey

"Я хочу гаварить як я хочу".

А я хочу написати довгий пост про один гурт з Києва.

Щоразу, коли вони робили щось, що мене трохи дивувало, я стримувався від коментарів, бо тоді здавалося очевидним, що - ну все, це вже фінал, і вони більше ніколи не потраплять до медіаполя. Але потім були нові і нові дивацтва.

В 1996 році з'явився "фільм" під пафосною назвою "Новая Молодёжь Новой Европы ". Він починається з кадрів, де учасники Green Grey п'ють з баночки колу, а потім на екрані з'являється навхрест червоними лініями перекреслений напис "drugs". Речетативом один з учасників розповідає про те, що їм непотрібні наркотики.

Одне з нейвідоміших фото Green Grey

Це особливо дивно дивитися після того, як в 2011-му їхнього басиста паканули за підозрою у бариженні... наркотиками. Цитатка із сайту ТСН: "был реализатором товара через свои обширные связи в музыкальной и клубной среде". Дизелю ще довго доволеся постити відеозвернення про те, що йдеться не про нього...

Не знаю, чим закінчилася історія, але Google каже, що ще у 2013-му затриманого і дружину судили, їм загрожувало до 10 років за ґратами. Судячи з усього, лише вирощували вдома конопельку, але спробуйте співставити це з попереднім абзацом.

Та найдивніше у "фільмі" навіть не це. Згодом у кадрі їм вручають якусь вазу від імені MTV, потім їхній продюсер, протитрований як Mike (із іміджем Саши Бєлого), попередньо заявивши, що Україна - вже член Є-ЕС (чого-чого?), каже, що місія гурту - формувати пласт нової європейської молоді.

Тривала пауза.

Ну, пластом хіба лягла сама група. Особливо на концертах-агітаціях за кандидатів, які презентували проросійські сили в Україні. Наведу цитату:

"Мурик: Мы поддерживаем курс Виктора Януковича на сближение с Россией и считаем, что никакими границами не перечеркнуть нашу историю. Пускай русскоязычное население Украины имеет свой государственный язык в стране, пускай люди свободно ездят в гости к родственникам в Россию".

(Тут потрібен лінк на пруф: https://bit.ly/2S46nSj)

Програш тих сил у 2004 так сильно обурив музикантів, що вони записали пісню зі словами "да, я помню, на каком языке мне бабушка в детстве читала сказки". У 2005-му гурт дав кілька концертів у Криму з ініціативою "Наше право".

Це усе було настільки дивним (особливо кліп на згадану пісню), що знову прийшла підозра на: ну все... І на якийсь час вони справді ніби кудись трохи зригнули.

Аж поки у 2009 році їх не визнали найкращим українським гуртом за версією знову ж таки MTV (Europe Music Awards). Хто усвідомлює, чим до 2009-го став MTV, може трохи поржати.

Лепс у попередньому кліпі з Green Grey

Далі, у 2015-му, коли вже повним ходом сталася анексія і вторгення, ДАП, Іловаськ, MH17 і ще купа всього, група випускає дует з Грігорієм Лєпсом із Росії (у якого, як кажуть, є ікона, яку йому подарував Путін, і чию пісню про рюмку воткі на сталє досі виконують по караоке-клубах в Україні).

А вже у 2016-му гурт "вперше за 23 роки існування заспівав українською"...

Тривала пауза.

Один з учасників не довго ламався, аби розповісти про причину такого рішення:

"А з цими квотами україномовними на радіо. Краще би зробили квоти на якісну музику".

Той самий учасник, який колись казав:

"Все дело в самом исполнителе. Если ты не меняешь свою точку зрения, как носки, то тебе доверяют. Как известно, "Грин Грей" поддерживает нынешний курс еще с 1999 года. Вот такой вот "рок за стабильность".

Цього було замало, і тепер, у переддень річниці початку Євромайдану тема цього допису випускає ще одну (майже) україномовну пісню. Із тезами на зразок "я не ворог тобі", "живемо в одному просторі".

Адін народ, коротше. І знімає кліп на неї у Львові.

Дивина?

 

Завіса.

Для повноти картини наводимо нижче самe музичне відео від Green Grey:

Натисніть на плей для відтворення відео

Також даємо посилання на ориґінальний пост Романа Лебедя:

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень