Рівненське сміттєзвалище. Чи можлива львівська трагедія у Рівному? (20 ФОТО)

З таким запитанням ми звернулися до начальника КП «КАТП 1728» Ростислава Кралюка

За його словами, рівненське сміттєзвалище перевіряють щодня. І причиною цього є не лише трагічні події у Львові, а й настання літа, – повідомив в інтерв‘ю Радіо Трек Ростислав Кралюк.

За його словами, влітку сміттєвий полігон на особливому контролі, зважаючи на підвищену пожежну небезпеку.

Цього року докупили пожежні рукави, насадки, перехідники, вирішили питання з безперебійною подачею води. На полігоні у нас навіть є своя пожежна команда.

Втім, Кралюк впевнений, що подібне було і на львівському сміттєвому полігоні.

Втім, львівське сміттєзвалище від рівненського відрізняє те, що у нас смітник залишається у комунальній власності, а значить, міська влада зберігає вплив на процеси, що там відбуваються.

У Львові ж полігон переданий у приватні руки.

Також у квітні рівненська міська влада підписала угоду з київською компанією «ТзОВ «Мастер енерго Інвест» щодо встановлення  на полігоні блочно-модульної теплоелектростанції.

Електроенергію тут вироблятимуть з біогазу, що виділяється із побутових відходів.

Вже в липні розпочнуться роботи з монтажу обладнання для дегазації полігону.

Адже полігон діє біля Рівного вже з 1959 року і метану там накопичилося чимало, з повітрям він  утворює вогненебезпечну вибухову суміш.

Крім того, сміття утрамбовується, здійснюється пересипка ґрунтом. У Львові ж займання сталося саме на тих ділянках, де цього зроблено не було.

Не можна виключати і людський фактор – недопалки, недотримання пожежної безпеки людьми, для яких міське сміттєзвалище - спосіб виживання.

Керівник «КАТП 1728» каже, що з ними ведеться робота, але…

Зауважимо, що найближчим часом позбутися полігону Рівному, як і решті міст України, не вдасться. Через тарифну неузгодженість, інші законодавчі ляпи Рівненський сміттєпереробний завод на сьогодні працює не на повну потужність, – каже Кралюк. Нині він функціонує як сортувальний пункт.

Депутат Рівненської міської ради, причетний до появи та функціонування першого в Україні сміттєпереробного заводу, Святослав Євтушенко, ці слова начальника «КАТП 1728» підтверджує.

Проте каже, що тарифне питання могла б вирішити міська влада рішенням міськвиконкому, що встановив би тариф на переробку побутових відходів.

За словами Євтушенка, він міг би бути хоча б таким, який і нині діє на захоронення. Це 4,39 грн за кубічний метр.

Завод міг би працювати у повноцінному режимі. Проблема виключно у тарифі. Уявіть собі – коли ви привозите куб сміття на полігон, за це платиться 4,39 за кожний кубічний метр. Якщо це сміття на переробку привезти на завод – він за це не має права брати гроші.

Зауважимо, що щорічно на міське сміттєзвалище вивозиться 60-70 тисяч тонн сміття, нині його там накопичилося близько 5 млн метрів кубічних. Площа сміттєзвалища становить 21 га.

Тим часом, після трагедії у Львові Міністерство екології та природних ресурсівУкраїни ініціювало  перевірки сміттєзвалищ на території України. Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. Водночас, за його словами, на сьогодні ані органи місцевого самоврядування, ані Держекоінспекція не можуть назвати точної кількості звалищ на території країни.

сортувальники сміття

Що вже й казати про їх безпеку.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень