Про «Машиністів», «Акул» і «Болівара»

Хроніки облради

Сесія обласної ради показала, що наше депутатське вариво кипить і булькає. Є багато невдоволених, перемоги та поразки виглядають ситуативними, але не вирішальними. Усе вирішується в Києві, бо головні кухарі знаходяться там.

В то время как кочегар отцеплял шланг, Боб Тидбол, "Акула" Додсон и  индеец-метис из племени криков, по прозвищу Джон Большая Собака,  влезли  на  паровоз  и  показали машинисту три круглых отверстия своих карманных артиллерийских орудий. Это  произвело на машиниста такое сильное впечатление, что он мгновенно вскинул обе руки вверх,  как это делают при восклицании: "Да что вы! Быть не может!"

Подібну епічну сцену ми всі могли спостерігати у Рівному, коли тут несподівано для всіх головою обласної ради обрали Володимира Ковальчука – нікому тоді невідомого представника  «Радикальної партії Олега Ляшка»

Та несподіванка, як відомо, стала результатом певної взаємодії між керівництвом БПП, «Батьківщини», «Свободи», «Радикалів» та «УКРОПу» на рівні Києва. Однак, місцевий політикум виконав тоді волю Києва через силу. Як переляканий, але слухняний «машиніст» із оповідання О. Генрі «Дороги, що їх ми обираємо».

Це оповідання відоме класичною фразою одного із розбійників (Акули Додсона), перед тим як він убиває свого (другого) товариша Боба Тидбола, кобилу якого довелося пристрелити: «Болівару не винести двох». В оригіналі «Bolivar cannot carry double»

Перед цим вони, правда, очистивши сейф із грішми, втратили ще й «Велику Собаку»

Сейф взорвался, дав тридцать тысяч долларов чистой прибыли золотом и  кредитками… проводник  почтового  вагона,  очнувшись  от гипноза, выскочил на насыпь с винчестером в руках и принял активное участие  в  игре. Джон Большая Собака, сидевший на тендере с углем, сделал неверный ход, подставив себя под выстрел, и  проводник  прихлопнул  его  козырным  тузом.  Рыцарь  большой  дороги скатился наземь с пулей между лопаток, и таким образом доля  добычи  каждого  из  его партнеров увеличилась на одну шестую.

Згадати класичне оповідання О.Генрі нас змусив Рівненський журналіст Дмитро Леонтіюк, який у себе на сторінці розмістив наступний коментар щодо підсумків сьогоднішнього засідання сесії Рівненської обласної ради:

"Болівар когось не витримає" сьогодні черговий цугцванг для шахіста. Поставили вигідного БЮТу головлікаря Тубдиспансеру. Зате посварились радикали і свобода. Що далі? Далі - "клямка" от тільки кому? Або з ключових посад попросять Савчука, Осіпчука, Дудку і Бучинського, або хунту проти Ковальчука підтримає Свобода, і "танцюватиме" шахового короля сірий кардинал з шостого поверху. Бо чиїсь "дзвоники" в руках когось хитрого. І за дзвоники смикатимуть. А якшо не поведеться - відкрутять. Тим більше посадку радикала в крісло БПП не благословляли. А без свободи у Ковальчука адабрямса не хатить, коли в сесійну залу внесуть пИтанняпро недовіру. А його винесуть тоді, коли король зрозуміє, що грає не він, а його (бо ще, поки, не розуміє цього)

У наведеному вище тексті Леонтіюка людині невтаємниченій розібратися важко (та й втаємниченим – не просто)). Спробуємо дати деякі підказки:

Болівар -- кінь Акули Джонсона

Цугцванг – безвихідна для гравця ситуація у шаховій партії.

Шахіст – голова обласної ради, який за сумісництвом є головою федерації шахів Рівненської області

Савчук, Осіпчук, Дудка, Бучинський – представники партії «Свобода», які знаходяться на різних керівних посадах у Рівненській області.

«Сірий кардинал з шостого поверху» – найвірогідніше – голова РОДА Віталій Чугунніков

«Дзвоники» – це те, що англійською називають “balls”. У декого вони бувають «залізними», але не тоді, коли знаходяться «в руках когось хитрого». Тим паче, коли «за них смикають», чи думають, що «відкрутять».

«Тим паче, що посадку радикала в крісло БПП не благословляли» – цей пасаж вочевидь є відповіддю на цілком логічне припущення, що В. Чугунніков може незабаром змінити крісло губернатора на мандат депутата ВРУ, а тоді (із певною вірогідністю) посаду керівника РОДА можуть віддати «Радикальній партії»

Усе інше, більш-менш, зрозуміле: позиції голови облради слабкі, змістити його хоче БПП і тут вирішальними стають голоси «Свободи» в обласній раді, яка мало того, що підігрує БПП по життю (маючи хороші посади), так сьогодні ще й посварилася з «Радикалами» через затвердження Головного лікаря Тубдиспансеру.

Так бачить ситуацію журналіст Леонтіюк і багто в чому має рацію. Але не в усьому. Бо він, як і всі ми, спостерігає за ситуацією збоку, а в ній навіть самі "члени банди" не можуть вже допетрати хто тут «машиніст», хто «Акула», а хто «Велика Собака». Усі приблизно уявляють собі де має знаходитися сейф, але й тут вони теж можуть помилятися.

По факту, сьогодні на засіданні сесії трапилося наступне:

  1. Проголосували звернення до мешканців с. Птича, аби в їхньому храмі УПЦ (МП) та УПЦ (КП) служили почергово.  Через неділю, напевно. Звернення юридичної сили не має. У суті своїй – та в контексті наявної ситуації – є абсурдним. Ризикує викликати подальше загострення ситуації.
  2. Проголосували звернення до ВРУ про відставку Уряду Яценюка. Тут усі партії відіграли свій номер. БПП звернення не підтримало, «Свобода», яка ініціювала це питання, показала свою позірну «опозиційність». Як і «Радикали» та «Батьківщина»
  3. Проголосували за двох «представників громадськості» у т.з. «Кадровій поліцейській комісії». Фактично, обрали одного «представника» за квотою «БПП», а одного за квотою «Радикалів». (Дехто вважає, що обидва -- від "Радикалів"). Найвірогідніше, «Свобода» дала свої голоси «ЗА», розраховуючи на голосування по Головному лікарю Тубдиспансеру. Але…
  4. Попри активну позицію Ю. Осіпчука – керівника обласного управління охорони здоров’я (він є членом «Свободи»), Головного лікаря Тубдиспансеру (нинішнього) затвердили й надалі. Вважається, що його підтримує «Батьківщина»

 

Вочевидь, посада Головного лікаря Тубдиспансеру була/є на стільки важливою для «Свободи», що це викликало конфлікт, який і помітив журналіст Леонтіюк: «посварилися радикали і свобода».

Прикметно, що ніхто більше цієї сварки не помітив і ніде про неї не написав. Головна тема обговорень на журналістських форумах, за результатами сесії, стосувалася того, що до Кадрової Поліцейської Комісії не обрали відому Рівненську журналістку Інну Білецьку.

Антоніна Торбіч (Портал «4 влада») з цього приводу на ФБ-сторінці у супроводі до статті написала:

Друге розчарування за тиждень

Вочевидь, першим розчаруванням став Логотип Рівного. Інший керівник «4-ої влади» Володимир Торбіч пішов іще далі, закликавши, фактично, до акцій протесту.

Пора збирати місцевий майдан за звільнення з посади голови Рівненської облради. За договорняки, з яким його призначили і за договорняки, з якими призначили невідомих людей, корешів голови облради зі Здолбунова на посаду членів кадрової комісії Нацполіці в Рівненській області. Це плювок в обличчя громадскості. Це зневага, яка мені нагадала методи влади часів Януковича.

Редактор «ВСЕ» Олексій Кривошеєв написав матеріал із дуже свіжою назвою «Гопак на граблях»

У принципі, журналістів можна зрозуміти. Інна Білецька реально в поліцейській темі, і напевно не була б зайвою у тій Комісії, яка, найвірогідніше буде вирішувати якісь кадрові питання.

Але все це не повинно збивати наш – фокус. Інна і без членства в Комісії має дуже сильний доступ до інформації та можливість впливати на ситуацію у поліції.

А фокус в тому, що не призначення Білецької тепер, можливо, просто намагаються розіграти як ще один привід, аби змістити Володимира Ковальчука з посади голови обласної ради. Щоби призначити на роль «Великої Собаки» саме його.

Однак, тут треба не забувати, що головні кухарі нашого варива знаходяться все-таки у Києві. І «як Мама захочуть, так Батько і вирішать».

Допоки ж виглядає, що найвпевненіше свою лінію грає Олег Ляшко. Кілька днів поспіль він своїм «лужоним» голосом волав на всіх телеекранах про владу зрадників та корупціонерів, але вночі з 24-го на 25-те його «Радикальна партія» як зайчики проголосувала у Парламенті за Бюджет Яценюка. Виконавши, таким чином, волю Порошенка.

Невже ви думаєте, що після такого яскравого подарунка Президенту та Уряду під Новорічну ялинку, хтось забере у Ляшка… Рівненську область?...

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень